2013. március 1., péntek

Kókuszos zabkorpakeksz




Tudjátok, nekem mániám a ropogós keksz :) Egészséges alapanyagokból is előállíthatjuk. Akár iskolába/munkahelyre is elvihetjük ezeket a finom zabkorpás kekszeket. 
A mézeskalács fűszer nem dominál benne inkább csak diszkréten kiegészíti a kókuszt, ezért javaslom mostanra is, de a fűszerezését bátran variálhatjátok is!

Hozzávalók:
13 dkg zabkorpa
3 dkg világos tönkölyliszt
4 dkg kókuszreszelék
1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
12,5 dkg vaj
1 db tojás sárgája
4 dkg xilit
1 teáskanál sütőpor
1 késhegynyi só
Kb 1,5 dl tej

Hozzávalók:
A zabkorpát a liszttel a kókuszreszelékkel, a mézes fűszerrel, a sóval és a sütőporral elkeverjük. Az egészet egy mély tálba öntjük a közepébe öklünkkel egy mélyedést készítünk. Ide halmozzuk a felkockázott vajat, a tojássárgáját, és a xilitet, először ezeket kezdjük morzsolni, úgy hogy folyamatosan veszünk hozzá apránként lisztet. Amikor már a massza teljesen morzsalékossá vált adjunk hozzá annyi tejet amennyivel egy jól gyúrható tésztát kapunk. A hűtőbe helyezzük fél órára.
A sütéshez diónyi darabokat csípünk ki a tésztából, majd két tenyerünk közt szétlapítjuk őket. Ha puha kekszet szeretnénk akkor kevésbé nyomjuk össze, de ha ropogós kekszre vágyunk akkor annyira lapítsuk ki amennyire csak tudjuk. A korongokat sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük.
180 fokra előmelegített sütőben kb 10 perc alatt készre sütjük. Akkor jó ha a széle elkezd pirulni. A sütőből kivéve még nem ropogós, de ahogy hűl úgy válik azzá.

Ha tetszik a blogom csatlakozz hozzám a facebookon is. Katt ide!

2 megjegyzés:

pitypang írta...

Nagyon tetszik a recept!!kipróbálom :)

Livi írta...

Örülök Andi! Ha elkészítenéd kérlek írd meg milyen lett :)