2013. április 2., kedd

Fricasé de pollo, avagy a kubai zöld citromos csirkepörkölt


Egy szuper kis szakácskönyvvel gazdagodtam az elmúlt hetekben (a fotón látható :). Rájöttem, hogy nagyon vonz a külföldi konyha... nincs mese, szeretem a magyar csirkepörköltet is... de lehet, hogy a kubait jobban :O 
Ezt az ételt Kubában hétvégente fogyasztják és bár krumplival együtt fő a hús mégis rizst kínálnak mellé, illetve a karibi sós banánt, aminek receptjét hamarosan hozom!
Ez a csirkepörkölt nagyon kellemes ízvilággal rendelkezik, köszönhetően a többféle zöldségnek és a római köménynek!
Ez a recept is a Kifőztük magazin áprilisi számában jelent meg, mely továbbra is ingyenesen letölthető és tele van finomabbnál finomabb receptekkel ;)

Hozzávalók 4 főre
1 kg csirke (tetszőleges részek)
Olaj
2 zöld citrom
1 közepes fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
½ fej zöld kaliforniai paprika
½ fej piros kaliforniai paprika
1 teáskanál római kömény
1 teáskanál oregánó
1 marék friss korianderlevél
1 babérlevél
1 dl száraz fehérbor
2 dl paradicsompüré
1 nagyobb burgonya
1 nagyobb sárgarépa
½ csésze zöld olívabogyó (elhagyható)
Kb 6 dl csirkehúsleves
Só és bors ízlés szerint

Elkészítés:
Először készítsük el a páclevet. A zöld citromok levét és a zúzott fokhagymát keverjük el egy teáskanál őrölt római köménnyel. A csirkét daraboljuk fel majd öntsük rá a páclevet, keverjük el alaposan. (érdemes hozzá adni kevés olajat is) Akár egy éjszakán át is érdemes pácolni a csirkét.
A vöröshagymát és a kaliforniai paprikát kockákra vágjuk, majd egy serpenyőben olajat hevítünk és erre szórjuk a kétféle zöldséget. Adunk hozzá oregánót és felaprított koriandert és babérlevelet majdalaposan összeforgatjuk, majd a páclével együtt rátesszük a húst.
Fehérbort és paradicsompürét adunk hozzá majd felöntjük annyi csirkehúslevessel amennyi ellepi. A karikára vágott sárgarépát ekkor keverjük bele, a kockákra vágott krumplit először kevés olajon megpirítjuk majd utána adjuk hozzá.
Sózzuk, borsozzuk majd puhára addig pároljuk, amíg a hús és zöldségek is megpuhulnak.
Ha adunk hozzá olíva bogyót azt csak az utolsó percben forgassuk bele.

A rizs és banán mellé mindenképpen érdemes valamilyen friss salátát is kínálni mellé.... és persze a mojito se maradjon ki ;)
Bátran ajánlom baráti összejövetelekre is, ahol a háziasszony előrukkolhat valamilyen különlegességgel!

Nincsenek megjegyzések: