Tudjátok, nekem mániám a ropogós keksz :) Egészséges alapanyagokból is előállíthatjuk. Akár iskolába/munkahelyre is elvihetjük ezeket a finom zabkorpás kekszeket.
A mézeskalács fűszer nem dominál benne inkább csak diszkréten kiegészíti a kókuszt, ezért javaslom mostanra is, de a fűszerezését bátran variálhatjátok is!
Hozzávalók:
13 dkg zabkorpa
3 dkg világos tönkölyliszt
4 dkg kókuszreszelék
1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
12,5 dkg vaj
1 db tojás sárgája
4 dkg xilit
1 teáskanál sütőpor
1 késhegynyi só
Kb 1,5 dl tej
Hozzávalók:
A zabkorpát a liszttel a kókuszreszelékkel, a mézes
fűszerrel, a sóval és a sütőporral elkeverjük. Az egészet egy mély tálba öntjük
a közepébe öklünkkel egy mélyedést készítünk. Ide halmozzuk a felkockázott
vajat, a tojássárgáját, és a xilitet, először ezeket kezdjük morzsolni, úgy
hogy folyamatosan veszünk hozzá apránként lisztet. Amikor már a massza teljesen
morzsalékossá vált adjunk hozzá annyi tejet amennyivel egy jól gyúrható tésztát
kapunk. A hűtőbe helyezzük fél órára.
A sütéshez diónyi darabokat csípünk ki a tésztából, majd két
tenyerünk közt szétlapítjuk őket. Ha puha kekszet szeretnénk akkor kevésbé
nyomjuk össze, de ha ropogós kekszre vágyunk akkor annyira lapítsuk ki
amennyire csak tudjuk. A korongokat sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük.
180 fokra előmelegített sütőben kb 10 perc alatt készre
sütjük. Akkor jó ha a széle elkezd pirulni. A sütőből kivéve még nem ropogós,
de ahogy hűl úgy válik azzá.
Ha tetszik a blogom csatlakozz hozzám a facebookon is. Katt ide!
Ha tetszik a blogom csatlakozz hozzám a facebookon is. Katt ide!
2 megjegyzés:
Nagyon tetszik a recept!!kipróbálom :)
Örülök Andi! Ha elkészítenéd kérlek írd meg milyen lett :)
Megjegyzés küldése