2013. április 22., hétfő

Zabfalatok


A történet úgy kezdődött, hogy kaptam egy doboz gyümölcsös müzlit, ami nem sült müzli hanem simán a zabpehely és aszalt gyümölcsök összekeverve... Szétázik a tejben, joghurtban... nem szeretem :(
De nem volt kérdés... tudtam, hogy valamire fel fogom használni... most zabkeksz, vagy más néven zabfalat készült belőle! A keksz tojásmentes, így az arra allergiások is fogyaszthatják!

Hozzávalók:
100 gr szobahőmérsékletű vaj
50 gr (demerara, barna) cukor
100 gr müzli keverék - vagy 70 gr finom szemű zabpehely és 30 gr aszalt gyümölcs tetszőleges összeállításban (pl mazsola, barack, banán stb...)
60 gr zabkorpa
2 evőkanál tej
1 teáskanál sütőpor


Elkészítés:
A vajat a cukorral habosra keverjük, majd hozzá adjuk a sütőport és a müzlit, alaposan összekeverjük. Ezután beleszórjuk a zabkorpát és a tejet majd egy evőkanál (vagy a kezünk) segítségével sűrű masszává keverjük. 
Vizes kézzel diónyi darabokat szedünk ki a tésztából majd tenyereink közt szétlapítjuk azokat. Szilikonos sütőpapírral (ez a legjobb és mindenképpen használjunk sütőpapírt!) borított tepsibe helyezzük majd kb 160 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha már a közepe is megszilárdult. 
A tepsiben hagyjunk helyet a kekszek közt, mivel sütés közben terülnek!
Fontos! A amikor kivesszük még nem szilárdak a falatkák, ezért hagyjuk a tepsiben kihűlni őket, közben összeállnak, megszilárdulnak.


Ez most a kedvenc kekszem, nagyon finom könnyed és ropogós a tésztája!

Végezetül néhány kép a meggy és a cseresznyefánk virágzásáról... ez a kedvenc időszakom, imádom a rengeteg illatos virágot :)



2 megjegyzés:

Kriszta írta...

Nagyon finom, tanúsíthatom. Volt szerencsém kóstolni.

Livi írta...

:))) Köszönöm!