2013. április 16., kedd

Diétás cupcake, avagy a citromos mákos kedvenc





A cupcake-eknek számtalan variációja ismert... csodás kis sütikék ezek, egyszerre kedveznek a szemnek és a szájnak... De a diétázóknak, cukorbetegeknek legkevésbé sem barátja :) Maga a krém általában 20 dkg porcukrot tartalmaznak. Lehet, hogy ez a cupcake nem olyan csodaszép, mint hizlaló társai  de remélem tetszik nektek! Mi nagyon szerettük, ez azt is mutatta, hogy seperc alatt fogyott el :)
Egyedül a szórócukrokkal kell vigyázni, én nem bírtam ki és tettem rá virág alakút, de helyette simán megszórhatjuk mákkal vagy darabolt mandulával, dióval!

Ez a recept is a Kifőztük magazinban jelent meg (2013. április).

Hozzávalók:
A tésztához:
1 dl olaj
1 dl forró víz
2 nagy tojás
20 dkg eritritol vagy 17,5 dkg xilit
2 teáskanál vanília kivonat (elhagyható)
12 dkg zabpehelyliszt
3 dkg darált mák
3 teáskanál sütőpor

A krémhez
12,5 dkg natúr joghurt (krémes, a legjobb hozzá a görög joghurt)
20 dkg mascarpone krém
1 citrom kifacsart leve
Kb 4 evőkanál eritritol vagy 3 evőkanál xilit (ízlés szerint változtatható)

A desszertek tetejére: színes szórócukor – cukorbetegeknek nem javasolt – vagy darált mák.

Elkészítés:
Készítsünk elő két edényt, az elsőben keverjük össze a nedves hozzávalókat. A tojást elkeverjük az édesítővel, majd hozzá adjuk a vizet és az olajat majd alaposan összedolgozzuk.
A másik edénybe a zabpehelylisztet összeszitáljuk a sütőporral, majd bele keverjük a mákot. A két tál tartalmát egy fakanállal összedolgozzuk.

A krémhez először a citrom levét facsarjuk ki majd oldjuk fel benne az édesítőt. (Használhatunk nyírfaporcukrot is, ebben az esetben ez a lépés kihagyható, elegendő a hozzávalókat egyszerűen összekeverni.)
A joghurtot a mascarponeval simára keverjük majd hozzá adjuk az édesítővel elkevert citromlevet és azzal is alaposan összedolgozzuk. Ha túl hígnak találjuk, akkor érdemes hozzá keverni még egy kis mascarponet.

A fent megadott mennyiség 10-12 sütihez elegendő.
A muffin formát kibéleljük kapszlikkal majd azokat kb ¾-ig töltjük. 180 fokra előmelegített sütőben kb 15 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.


Ha a tészta kihűlt a tetejüket megkenjük a krémmel és ízlés szerint szórunk rá valamilyen színes dekor cukrot vagy mákot vagy bármit, amit szeretnénk!

Hamarosan hozok még egy bejegyzést, amelyben ennek a tésztának és krémnek további két hasznosítását mutatom meg!

Ha tetszik a blogom csatlakozz hozzám a Facebookon is! Katt ide!

Nincsenek megjegyzések: