2013. április 13., szombat

Medvehagymás pogácsa zabkorpával és kefirrel, avagy egy egészséges sós süti




Egy villámgyorsan elkészíthető, de egészséges sós finomság... mert a sósból sosem elég!
Ez a recept ma a Kifőztük.hu magazin napi receptje lesz :)


Fontos, hogy ez a verzió sosem lesz olyan, mint egy kelt tésztás pogácsa, de cserébe pik-pakk összedobható és tényleg finom :) Egyetlen tanácsom az, hogy ne nyújtsuk túl vékonyra!



Hozzávalók:
16 dkg zabpehelyliszt
20 dkg zabkorpa
2 kávéskanál só
1 mokkáskanál szódabikarbóna
1 mokkáskanál sütőpor
12 dkg vaj
16 dkg kefír
kb 3 evőkanálnyi finomra aprított medvehagyma

A tetejére: 1 db tojássárgája és 5 dkg reszelt sajt

Elkészítés:
A zabpehelylisztet, a zabkorpát, a szódabikarbónát és a sütőport egy tálban össze keverjük. Hozzá adjuk a lágy vajat és ujjainkkal addig dolgozzuk, amíg a tészta morzsalékossá válik. Ekkor bele öntjük a kefirt és összegyúrjuk.
A tészta közepébe egy mélyedést készítünk, ide helyezzük a medvehagymát majd az egész tésztát ismét átgyúrjuk.
Egy lisztezett nyújtódeszkán (használhatjuk a zabpehelylisztet és a zabkorpát is) körülbelül 3 cm vastagra nyújtjuk majd egy kisebb kör alakú formával szaggatjuk a tésztát. 
A pogácsákat egy sütőpapírral borított tepsibe helyezzük, a tetejüket megkenjük tojássárgájával és megszórjuk reszelt sajttal.
190 fokra előmelegített tepsiben körülbelül 10-15 perc alatt készre sütjük.




Végre itt a tavasz! A hétvégén ebben a szép időben biztosan kipattannak a rügyek... érdemes tenni egy sétát és elvinni magunkkal elemózsiának (imádom ezt a szót :) ) ezt az egészséges sós sütit... vagy az is jó program ha a medvehagyma szedés után otthon elkészítjük azt!

2 megjegyzés:

sedith írta...

Nagyon finom lehet... :)

Livi írta...

:) Köszi! Tényleg az volt!