2013. január 20., vasárnap

Falafel friss káposztasalátával


Nos a falafelt sokáig nem mertem megkóstolni... finnyás kisgyerek voltam és az is maradtam :) Aztán tavaly nyáron kipróbáltam és nagyon ízlett, találtam is mirelit verziót amiben se színezék se tartósítószer nem volt így nagyon jó kis alternatíva volt számomra időhiányos estékre. Aztán ez a termék szépen felszívódott az üzletek polcairól... sebaj, gondoltam elkészítem magam, féltem kicsit tőle mert a zselatinos recepteken kívül a növényi alapú fasírtok a mumusaim... de ez teljesen jó lett, egyben maradt és cseppet sem szívta meg magát olajjal. Szóval maradhat és szerintem ezentúl úgy készítem, hogy egyik este bekeverem a masszát és másnap mikor haza érünk a munkából már csak sütni kell. Mirelit falafel bye bye hello friss :)

A falafel receptjét egycsipettől és Vikitől hoztam, a hozzá kínált friss saláta receptje pedig az aktuális (2013. január) Good Food-ban szerepel. Apropó a mostani Good Food nekem nagyon tetszik, érdemes beruházni rá!

Tehát a recept:
Hozzávalók kb 20 db falafelgolyóhoz:
1 konzerv csicseriborsó - kb 240 gr csicseriborsó
1 kis fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 nagyobb tojás vagy 2 kisebb
1 mokkáskanál őrölt koriander
1  mokkáskanál őrölt kömény
1 evőkanál aprított petrezselyem
2 evőkanál pirított szezámmag - nekem nem volt és kihagytam, de úgy az igazi ha benne van
1 mokkáskanál só - ízlés szerint növelhető a mennyisége
kb 3 evőkanál zsemlemorzsa 
olaj a sütéshez

Hozzávalók a salátához 2-3 személyre:
1 nagyobb sárgarépa
1/4 káposzta
1 fej lilahagyma
1 fél zöldcitrom leve
1/2 dl olíva olaj
1 teáskanál mustármag 
kevés petrezselyem vagy koriander amit a tetejére szórhatunk


Elkészítés:
A falafelhez a konzerv csicseriborsót lecsöpögtetjük - én át is mostam-. A hagymát és a fokhagymát apróra vágjuk és késes robotgépben vagy egy botmixer segítségével pépesítjük. Hozzá adjuk a csicseriborsót és tovább dolgozunk a választott konyhai eszközzel. Ezután adjuk hozzá a tojást és a fűszereket majd ezzel is tovább dolgozzuk. Végül kanállal hozzá keverünk annyi zsemlemorzsát amennyivel összeáll. Egy lágy de formázható masszát kell kapnunk. Kb 30 perce a hűtőbe helyezzük.



Ezután vizes kézzel gombócokat formázunk a masszából. Olajat hevítünk és kisütjük azokat, majd konyhai papírtörlőre szedjük.

A salátához a káposztát és a lilahagymát vékony csíkokra vágjuk, a sárgarépát vagy egy julienne vágóval vagy egy zöldséghámozóval hosszában felszeleteljük. 
A mustármagot egy mozsárban megtörjük. Az olajat eljeverjük a zöldcitrom levével és hozzá adjuk a mustármagot. A saláta öntetet össze keverjük a zöldségekkel. A tálalásnál szórjuk meg a tetejét egy kis petrezselyemmel vagy korianderrel.
Ha valaki nem szereti az ilyen jellegű szószokat nyugodtan készítheti fokhagymás joghurtos szósszal is, mivel ez is kiválóan passzol a falafelhez.






Ha tetszik a blogom csatlakozz hozzám a Facebookon is :) Klikk ide!

2 megjegyzés:

Katucikonyha, írta...

Csúcs, kipróbálom, mert az enyém mindig szétreped. :( Én sok-sok petrezselyemre szavazok, bár tudom, így nem autentikus, de állati finom.

Livi írta...

Köszi! A petrezselyem tényleg sokat dob rajta :)