2013. január 2., szerda

Diabetikus túró-ricotta torta, citromos diókrémmel és rozmaringban posírozott körte szeletekkel

Még életemben nem adtam ételnek ilyen hosszú nevet :) 
Ez a torta az Egy csepp figyelem alapítvány cukormentes torta háziversenyére készült, ahol a 10 döntős közé jutott(am). A zsűriben természetesen dietetikus is szerepelt, aki felsorolta az öt legkevesebb szénhidrátot tartalmazó tortát és nagyon örültem, hogy az enyém köztük volt. Valóban eritrtitollal körülbelül 16 gr ch-ra jön ki egy szelet, amiből nyugodtan csúszhat egy szeletke ebéd után is, nem csak helyette  :)

A fotókért elnézést kérek... a helyszínen készültek, ezért is van alatta műanyag és papír tányér :)



Hozzávalók:

A túrós-ricottás lapokhoz:
500 gr sovány túró
250 gr ricotta
85 gr zabkorpa
3 tojás
180 gr xilit  vagy 230 gr eritritol
100 gr vaj
Fél rúd vanília
Fél csomag sütőpor

Citromos diókrém:
100 ml tejszín
110 gr durvára tört dió
1db ( kezeletlen) citrom reszelt héja
100 gr körte (pucolva mérve) apró darabokra vágva
100 gr xilit vagy 130 gr eritritol
100 gr vaj

Posírozott körte:
Kb 3 dl víz
200 gr körte (pucolva mérve)
3 ág friss rozmaring 
Fél rúd vanília
20 gr xilit vagy 25 gr eritritol

Elkészítés:

Kezdjük a túrós-ricottás lapokkal. A túrót áttörjük, majd hozzá adjuk a ricottát és alaposan elkeverjük. A tojásokat az édesítővel elkeverjük, hozzá adjuk a vajat és tovább krémesítjük, majd elkeverjük a túró krémmel. A zabkorpához adjuk a sütőport, összekeverjük majd ezt is a túrókrémhez keverjük. A fél rúd vanília magjait kikaparjuk és tovább gazdagítjuk vele a krémet. Ezután két db 18 centis tortaformába (ha szükséges kibéleljük sütőpapírral) töltjük és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30-40 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.

Közben elkészítjük a posírozott körtét. Egy lábosban vizet melegítünk, bele szórjuk a rozmaringot és a kettéhasított vaníliát és az édesítőt. Redukciót főzünk (forráspontig), majd visszavesszük a tüzet alatta és bele helyezzük a félbe vágott körtéket (meghámozva, magház eltávolítva). Forráspont alatti redukcióban körülbelül 10 perc alatt posírozzuk a körtéket.

A diókrémhez a tejszínt felforraljuk, majd hozzá adjuk a durvára tört diót az édesítőt, ezután belereszeljük a citrom héját végül az apróra vágott körtét. Sűrűre főzzük, majd levesszük a tűzről. Miután kihűlt hozzá adjuk a lágy vajat és alaposan elkeverjük.

A torta összeállításához mindkét kisült túró lapot elfelezzük majd rétegezzük a következő sorrendben: túró-ricotta lap, dió krém, posírozott körte szeletek, túró-ricotta lap… és így tovább.
Díszíthetjük dió darabokkal vagy körte szeletekkel is.


1 szelet szénhidráttartalma 8 szeletre vágva (saját számítás alapján, forrás: internet):
Xilittel: kb 25 gr, eritritollal: 16 gr
10 szeletre vágva: 
Xilittel: kb 20 gr eritritollal: 13 gr

2 megjegyzés:

marisz57 írta...

Nagyon jól néz ki ez a tortád és nagyon finom lehet. Elteszem a receptjét, mert egyre gyakrabban sütök diabetikus süteményeket, ez jó lesz majd egy másik ünnepre.
Sikeres, boldog 2013-as esztendőt kívánok!

Livi írta...

Örülök, hogy tetszik! Köszönöm és viszont kívánom! :)