2012. december 24., hétfő

Kókuszos-tonkababos bejgli



Én eddig nem szerettem a bejglit... de tényleg. A mákot és a diót is imádom, de a bejgliért nem rajongtam. Mostanáig.

Szepyke receptje tökéletes, ne is keresgéljetek tovább :) Tudom már későn posztolom az én bejglim, de sajnos én is csak most sütöttem meg. Sebaj, jól jön ez majd még :)
Na most azt nem tudom, hogy a mákos-diós töltelékkel hogy állok, de a klasszikus verzió már készült a családban, ezért én kicsit variálhattam. Elkészült Szepy marcipános bejglije, és ez a kókuszos-tonkababos verzió, amelynél EZT a töltetlék receptet vettem alapul. A tésztát belül ne is nagyon keressétek, mert finoman fogalmazva is a töltelék dominál :)
Ajánlom mindenkinek, aki a hagyományos ízek mellett kapható némi újdonságra is!



Hozzávalók 2 nagy vagy 4 kisebb rúdhoz:

A tésztához:
30 dkg liszt
12 dkg sertészsír
5 dkg porcukor
1 tojás sárgája + 1 kikevert egész tojás fele
1/2 dkg friss élesztő elmorzsolva
1 csipet só
1/2 dl tejföl

A kenéshez: 1 tojás

A töltelékhez:
5 dkg tejpor
2,5 dl tej
1 tonkabab
20 dkg kókuszreszelék
2 dkg vaj
1 ek liszt
csipet só
10 dkg cukor

Elkészítés:
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és a hűtőben pihentetjük egy éjszakán át. 

A töltelékhez a tejbe reszeljük a tonkababot majd egy lábosban melegíteni kezdjük, ha gőzöl félre húzzuk és mehet hozzá a tejpor, alaposan elkeverjük. Hozzá adjuk a kókuszreszeléket, vajat, cukrot, lisztet és a csipet sót. A tűzre vissza helyezzük és folyamatos keverés mellett főzzük néhány percig, amíg besűrűsödik. 
Miután teljesen kihűlt tölthetjük a bejgli tésztába.

A bejgli tésztát két sütőpapír közt nagyon vékonyra nyújtjuk, ahogy Szepy is írta késpenge vastagságúra. Megkenjük a töltelékkel, úgy hogy a tészta szélein 1-1 cm maradjon. A sütőpapír segítségével tekerjük fel -különben törhet -. Miután feltekertük 30 percen át hűvös helyen pihentetjük, majd kezdhetjük a márványozást. 

A kenéshez szükséges tojást ketté választjuk majd a bejglit hosszában megkenjük a sárgájával. (Itt melegíthetjük elő a sütőt 180 fokra) 10 percig hagyjuk, hogy a tojás megszáradjon a tésztán, majd keresztben is megkenjük a fehérjével.


A sütőbe helyezzük (180 fok) és 30 percen át sütjük. Ne tovább mert nagyobb esély van arra, hogy kireped, én a második tepsivel jártam így, de ez nem zavar... attól még elfogy :D

Szeretnék minden kedves olvasómnak Áldott Karácsonyt kívánni! 
A kis konyhai asszisztensem bele csücsült a mérlegbe :)



2 megjegyzés:

Bokor Boglárka írta...

Hű, ez nagyon tuti! Szeretem a kókuszt, szeretem a tonkababot, szuper lehet a kettő együtt egy vékony kelt tésztában! Mindenképpen ki fogom próbálni, már csak a tonkababot kell beszereznem hozzá. Köszi a receptet! Boldog Karácsonyt!

Livi írta...

Nagyon örülök, hogy tetszik! Köszönöm és Boldog Karácsonyt! :)