2012. december 26., szerda

Tönkölylisztes ropi




A Karácsony után rögtön nyakunkon a Szilveszter és az Újév! Egyrészt ismét nem árt tekintettel lennünk a diétázókra, másrészt a karácsonyi "evészet" után nem árt egy kis emésztést kímélő sós finomság :) 


A recept a Kifőztük magazin 2012/12. számában jelent meg, mely más szilveszteri finomságok receptjeivel még mindig ingyenesen letölthető!

Hozzávalók:
A tésztához
20 dkg teljeskiörlésű tönkölyliszt
1 teáskanál só
Őrölt bors és chili ízlés szerint
10 dkg vaj
5 dkg sovány sajt
1 tojássárgája
Hideg víz – kb 5 evőkanál
A díszítéshez :
1 tojásfehérje
3 evőkanál zabpehely

Elkészítés:
A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzá adjuk a reszelt sajtot, a sót, a fűszereket és a tojást majd tovább dolgozzuk a tésztát. Nem kell sokáig gyúrni, úgy marad igazán omlós. Ha szükséges adunk hozzá annyi hideg vizet amennyivel tökéletesen összeáll. A hűtőbe helyezzük és fél órán át pihentetjük.

Kb 3 milliméter vastagra nyújtjuk, a tetejét megkenjük tojásfehérjével és egyenletesen rászórjuk a zabpelyhet. A tetejére kerülhet még szezámmag, lenmag és köménymag is.
Vékony csíkokra – kb. 3 milliméteres – vágjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. 

180 fokra előmelegített tepsibe helyezzük és 8-10 percig sütjük.
Frissen elkészítve a legízletesebb. 

Ha csatlakoznál hozzám a facebookon, kattints ide!


Nincsenek megjegyzések: