2012. december 15., szombat

Gesztenyés tönkölykeksz




Mindenkinél beindult már a karácsonyi aprósütemény gyár? Ha igen akkor gondoljátok át van e családban vagy a barátok közt olyan, aki szénhidrát csökkentett diétán él... Ha vannak ilyen ismerősök, akkor érdemes rájuk is gondolni, hiszen egy kis praktikával számukra is készülhetnek finomságok, amikből megengedhetnek maguknak pár szemet :) Amúgy pedig senkinek sem árt, ha az ünnepek alatt valami egészségeset is nassol ;)
Hozzávalók:
20 dkg teljeskiörlésű tönkölyliszt
1 tojássárgája
10 dkg cukormentes gesztenye massza
12,5 dkg xilit vagy ízlés szerint más édesítő szerda
12 dkg vaj
késhegyni sütőpor
Fél rúd vanília (elhagyható)

Elkészítés:
A vajat a xilittel és a tojássárgájával habosra keverjük, majd a gesztenyemasszát is hozzá adjuk és folytatjuk a keverését. A kikapart vanília magokat és a sütőporral elkevert lisztet bele szórjuk. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk majd a hűtőbe helyezzük minimum 30 percre.
A kész tésztát ezután az úgynevezett spekulatius, azaz mézesbáb formába nyomkodjuk (kb 15 db készül ekkora mennyiségből). Ha nincs ilyen formánk akkor a tésztából készítsünk golyókat majd kezünkkel lapítsuk ki és sütőpapírral bélelt tepsiben süssük ki. A kekszek gyorsan megsülnek kb 10-12 perc alatt 180 fokon.

Tipp: Ha a gesztenyemasszát elhagyjuk és a liszt mennyiségét 25 dkg-ra emeljük további fűszerekkel (pl őrölt fahéj, kardamom, szegfűszeg, gyömbér) ízletes fűszeres kekszeket kapunk. Ez gyakorlatilag a mézeskalács diétás alternatívája lesz.

Ez a recept a Kifőztük 2012/12. számában jelent meg. Kattintsatok ide!

Kellemes készülődést Mindenkinek!

4 megjegyzés:

Petra írta...

Végre egy tetszetős diétás keksz! Köszönöm! Apukám cukorbeteg, ezért ilyenkor szegénynek nagyon nagy a kísértés. Mindig igyekszünk diabetikus sütiket is készíteni...
Mentem is a recepted. :)))

Livi írta...

Örülök és hozok még diétás finomságokat! :)

Mazsola írta...

De nagyon szuper!!
Hol lehet ilyen remek keksznyomókat kapni?? :)

Cecameca írta...

Szia!
Nagyon tuti ez a keksz, része volt az idei gasztro-ajándék meglepetéscsomagomnak, és igazán nagy sikere volt. :) A másik fontos dolog, hogy remekül lehet sütipecséttel díszíteni őket, ami nekem lényeges, mert kézműves kerámia sütipecséteket készítek. Ha megengeded, linkelem ezt a receptet is a sütipecsétekhez. Ide lenne beillesztve: http://kezmuveskeramia.hu/sutipecset/