2012. december 6., csütörtök

Sóágyon sült csirke csicsóka pürével + Kifőztük :)




Egy nagyon gyorsan elkészíthető alternatíva annak, aki karácsonykor is tartani szeretné a diétáját. Amíg készül az ünnepi menü ezt a csirkét csak gyorsan bedobjuk a sütőbe. Nem muszáj mindig egész csirkéből készíteni, csupán a mellrész, illetve a combok is megállják a helyüket.

Hozzávalók:
1 közepes méretű csirke
1 kg só
Fűszerek ízlés szerint: bors, kakukkfű, majoránna, bazsalikom, fokhagyma, őrölt kömény, de készíthetjük citromosan-zöldfűszeresen is

Elkészítés:
Egy alufóliával bélelt tepsibe öntjük az 1 kg sót. A csirke belsőségeit eltávolítjuk, majd a bőrét bedörzsöljük a fent felsorolt fűszerek ízlés szerinti keverékével és kevés sóval. A csirke belső részébe is szórhatunk a fűszerekből.
Ezután helyezzük a csirkét a sóágyra majd előmelegített sütőben 180 fokon körülbelül másfél-két óra alatt puhára sütjük. Akkor jó, ha a késsel megbökve már teljesen puha, de már a bőre is pirosra, ropogóra sült.

Kínálhatjuk krumplival vagy annak diétás alternatívájaként csicsókával, akár pürésített változatban is. 


Csicsóka püré 4 személyre:

A csicsóka egy rendkívül egészséges növény, bátran fogyaszthatják a diétázók is. A hasnyálmirigy működésre kifejezetten jó hatással van.

Hozzávalók 4 személyre:
40-50 dkg hámozott csicsóka
Kb 2 dl tej
2-3 evőkanál vaj
bors

Elkészítés:
A hámozott, apró kockára vágott csicsókát puhára főzzük, majd leszűrjük és alaposan lecsöpögtetjük. Botmixerrel pürésítjük, közben hozzá adjuk a tejet ízlés szerint, aki sűrűbben szereti, ne tegyen hozzá sok tejet. Hozzáadjuk a vajat, majd sózzuk és borsozzuk.
Tovább gazdagíthatjuk más fűszerekkel vagy néhány evőkanál sütőben készült vagy főtt sütőtökkel is.

A recept a Kifőztük magazin aktuális számában jelent meg, mely letölthető innen!

A nagy hír, amelyet a Gyémánt Konyha facebook oldalának olvasói már láthattak, hogy ezentúl havonta diétás receptekkel jelentkezem a Kifőztükben :) 
Köszönöm a lehetőséget és remélem Ti is örültök majd a változatos és gyors diétás fogásoknak!


Nincsenek megjegyzések: