2012. december 22., szombat

Cukormentes zselés szaloncukor



Már elég régen kigondoltam, hogy a legjobban diabetikussá tehető szaloncukor a zselés.... Csak eddig nem igazán találtam a megfelelő receptet, ráadásul eddig temperálni sem tudtam :) Miután részt vettem a Kifőztük tanfolyamán már ez sem lehetett akadály...

Aztán jött Zsuzsi és megmutatta az ideális receptet... aztán Katánál meg is kóstoltam a pektinnel készült zselés szaloncukort és innentől kezdve nem volt megállás :)

Én nem vagyok profi bonbonos, így ha nem tökéletes a leírás ne csüggedjetek, nézzetek szét a fent említett blogger csajoknál :)
A mostani leírásban Zsuzsi receptjét követtem, annyi változtatással, hogy több pektint használtam és kihagytam a mézet, illetve a cukrot egészségesebb édesítőre cseréltem.


Hozzávalók: 
A zseléhez:
160 gr frissen facsart narancslé
60 + 30 gr xilit vagy eritritol
8 gr pektin 
1 teáskanál citromlé

A bevonáshoz kb 20 dkg étcsokoládé + 2 gr porított kakaóvaj - ha lehet akkor magas kakaó tartalmú hozzáadott cukor nélküli


Elkészítés:

A narancslevet az édesítővel felforraljuk, amikor bugyog hozzá keverjük a 30 gr édesítővel elkevert pektint. Ezután 103 fokig tovább forraljuk, majd hozzá adjuk a citromlevet. Ha már szépen elválik az edénytől akkor jó. Én egy négyzet alakú kis edénybe (kvázi ételhordóba :) ) öntöttem. Miután langyosra hűlt (ekkor már szépen dermed) a hűtőbe tesszük néhány órára. Miután teljesen megdermedt temperált csokoládéval bevonjuk.

Az étcsokoládét 40-45 fok körüli hőmérsékletre melegítjük vízgőz fölött, majd a tűzről levéve 35 fokig vissza hűtjük folyamatos keverés közben. Ha elérte a 35 fokot hozzá adjuk a porított kakaóvajat és alaposan elkeverjük, 32 fokig folytatjuk a hűtést és a keverést, ekkor alkalmas a bevonásra. 

A dermedt zselét egy kis lapátka segítségével kivesszük az edényből, kis négyzetekre vágjuk és egyenként egy villa segítségével a temperált csokoládéba mártjuk és lecsöpögtetjük. Egy sütőpapírra vagy sütő fóliára helyezzük, miután megdermedt csomagolhatjuk is ízlés szerint.
Gyorsan dolgozzunk, mert a temperált csoki gyorsan dermed.







4 megjegyzés:

Rebarbara írta...

Csudiszépek a képek,a hangulat...A bonbon pedig tuti fincsi!!Boldog karácsonyt Neked!

Praliné Zsuzsi írta...

Nagyon-nagyon szuper lett!

Livi írta...

Köszönöm szépen! Boldog Karácsonyt :)

Névtelen írta...

Szia, nagyon jól hangzik a recept! Ha nagyobb mennyiséget készítek, meddig áll el szerinted a szaloncukor? Hűtőben kell tárolni? (Nem ismerem a pektint, nem tudom van-e tartósító hatása...)
Köszi a választ előre is!