A sütőtök millió variációban felhasználható, most egy kenyérre kenhető verziót szeretnék bemutatni. Az indiai ízvilág egyre közelebb kerül hozzám, így nem meglepő, hogy ennek a krémnek az alapja a bengáli dhal, aminek receptje már szerepel a blogon.
A kence szót szánt szándékkal kerülöm... inkább krémnek hívom :)
Hozzávalók:
200 gr sütőtök - pucolva mérve
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
2 evőkanál olíva olaj
40 gr feta sajt
1-1 mokkáskanál a következő fűszerekből: római kömény, koriandermag, fekete mustármag, őrölt chili, őrölt gyömbér
Elkészítés:
1. A sütőtököt megpucoljuk és kis kockákra vágjuk.
2. A vöröshagymát felaprítjuk és olíva olajon megpirítjuk. Hozzá adjuk a zúzott fokhagymát és tovább pirítjuk néhány pillanatig. Ezt követően a sütőtök kockákat keverjük bele és együtt pirítsuk 1-2 percig.
3. Felöntjük annyi vízzel, hogy éppen csak ellepje a sütőtök kockákat. Sózzuk - borsozzuk majd puhulásig főzzük.
4. A fűszereket, amennyiben nem őrölt formában vásároltuk - a fent említett magok javarészt így kaphatóak - egy mozsárban őröljük finom porrá. Egy száraz serpenyőben néhány pillanat erejéig pirítsuk át a fűszer keverékünk, így nyerhetjük ki az igazán finom ízeket.
5. Ha a sütőtök megpuhult adjuk hozzá a fűszereket és addig hagyjuk tovább forrni amíg a felesleges víz elforr. Egy kevés maradhat az edény alján, ha valamilyen okból sok víz maradna akkor öntsük le róla.
6. Botmixerrel vagy turmixban pürésítjük, már ekkor is hozzá adhatjuk a feta sajtot, én csak kis darabokra vágtam és a pürésített tökhöz adtam, kevertem olvadásig.
Egy finom friss baguette-tel vagy bármilyen pirítóssal fogyasztható, de akár tortilla chipset vagy hasábokra vágott zöldségeket is mártogathatunk bele.
Kockákra vágott fetát kínálhatunk mellé.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése