2012. október 8., hétfő

Jill Colonna: Akarom, mert macaron!


A T.bálint kiadó jóvoltából hozzám is eljutott Jill Colonna: Akarom mert macaron! című könyve. 
A csodás színek és fotók által kellemes francia hangulat árad a könyvből. 
Még sajnos nem volt módom kipróbálni a recepteket, de a könyv érthető és jól illusztrált leírásai után már nem is félek annyira a macaron sütéstől :)  A gyönyörű fotók és jobbnál jobb receptek sokaságát rejtő Akarom, mert macaron! című könyvecske szerzője, a skót származású Jill Colonna közel 20 esztendeje Párizsban él. Ez azt jelenti, hogy nem a levegőbe beszél, amikor meggyőződéssel állítja: Te is készíthetsz igazi, párizsi macaront, akár egy született francia – hiszen neki már nagyon is sikerült!
Jill így ajánlja a macaront a leendő függőknek: „Ha egyszer elkészíted, a rabjává válsz. A macaron elképesztően finom, és egyedülállóan stílusos csemege. A családod és a barátaid is varázslat alá kerülnek általa: nyújtsd át nekik akár elragadó ajándékként vagy esküvői figyelmességként, lepd meg őket étvágygerjesztő és látványos macaron aperitiffel, amikor vendégül látod őket vacsorára, vagy rukkolj elő vele édes levezetőként az étkezés végén, mintegy megkoronázva azt. Csakhogy nem szükséges egy vagyont kiadnod macaronra, mert igenis el tudod készíteni Te magad!”
Jill lépésről lépésre, érthetően és kiválóan kalauzol végig valamennyi fázison, fanyar humorral osztja meg tapasztalatait olvasóival. Teszi mindezt azért, hogy bárki képessé váljon ezeknek az aprócska, ízekben és színekben tobzódó kis csodáknak az előállítására – akárcsak egy született francia.


Az első részben az író megosztja azt, hogy ő hogyan vált macaron függővé valamint azt, hogyan válhatunk mi is azzá... Azt gondolom, hogy a macaron sütés misztériumát úgy tartja meg, hogy ledönti a félelem falait :)  A tészta összeállítása és a sütés metódusa is abszolút átlátható, ezáltal növeli az elszántságát annak, aki eddig csak bolti macaront evett és kíváncsivá teszi azt, aki eddig még nem is kóstolta.


A könyv második részében pedig rengeteg macaron receptet találhatunk a hagyományostól a különleges ízvilágig.  Szerintem miután sikeresen megsütöttünk néhány receptet már készen állunk arra, ahogy Jill Colonna maga is leírta, hogy saját magunk kreációit megalkossuk...


Hamarosan én is belevágok a macaron sütésbe... Már hiszek magamban, ahogy Jill hisz az összes olvasójában!

A könyvet a T.bálint kiadónál lehet megrendelni, elérhetőek a weben és a facebookon is.

Nincsenek megjegyzések: