2012. június 3., vasárnap

Rachel Allen féle szódabikarbónás pogácsa, zöldfűszerekkel



Ez az első recept, amit kipróbáltam Rachel Allen könyvéből.
A gyerekeknek szóló részben találtam, de igazából ez a pogácsa minden háziasszony jóbarátja lehet, mert ennél egyszerűbben már nem is lehet pogácsát sütni :) Ráadásul még nagyon finom is!

Hozzávalók:
450 gr liszt
1 tk szódabikarbóna
400 ml aludtej (vagy író)
1 tk só
ízlés szerint zöldfűszerek - nekem 30 szál metélőhagyma és kevés petrezselyem apróra vágva
+ tetejére reszelt sajt - nekem 50 gr füstölt sajt



Elkészítés:
A lisztet a sóval és a szódabikarbónával átszitáljuk majd a kezünkkel átforgatjuk, hogy levegőt kapjon. Hozzá adjuk a zöldfűszerket, majd a  közepére mélyedést készítünk, ide öntjük az aludtej egy részét. Lassan összeforgatjuk és tovább adagoljuk az aludtejet. Akkor jó ha a tészta lágy de nem ragad.
Egy liszttel borított nyújtódeszkára helyezzük, de nem gyúrjuk már át csak labdává formázzuk és kezünkkel kilapítjuk, úgy hogy 3 cm magas legyen. Tetszőleges formára vágjuk, vagy szaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket és a tetejüket megszórjuk reszelt sajttal. 230 fokra (gáz sütő magas fokozat) előmelegített sütőbe helyezzük, kb 10 perc után ha már aranybarna színt kapott a tetejük akkor vissza vesszük a hőfokot 200 fokra (gáz sütőt kicsit vissza vesszük). Rachel Allen szerint akkor jó ha az alja kong mikor megkocogtatjuk :) ... és tényleg!



Ez egy nagyon jól variálható recept. Zöldfűszer helyett használhatunk sajtokat, bacont, sonkát és így tovább... 

7 megjegyzés:

Bence/Emoke írta...

na ezt én is elkészítem :)

Livi írta...

:) nanáhogy! Hajrá!

Nyammm írta...

Tényleg milyen egyszerű, ez nekem is való!:)

Livi írta...

Imádom az ilyen elronthatatlan dolgokat ;)

Bence/Emoke írta...

Nah Livi..ezt ma láttam a tv-ben (felvettem :D) először is zsömlének fordították :P
Éééés tudsz csinálni aszaltgyümiset is ebből a receptből!! (majd leírom a recit!)
pusssz

Ballagó Júlia írta...

Nekem sikerült, pedig gyanakodtam, mert nincs benne zsiradék.
Viszont nálunk mindig van házitejből aludtej( ráérek)
Ám akinek ez is gond????
Kipróbálom kefirrel és jelzem az eredményt!!!!
Rachel!
Van remény???
;oD

Névtelen írta...

Ez a recept hajszálra ugyanaz, mint az ír szódás kenyér receptje, csak ezt nem egy cipóban kell megsütni, hanem kisebb darabokban. De attól még finom.