Ez az első recept, amit kipróbáltam Rachel Allen könyvéből.
A gyerekeknek szóló részben találtam, de igazából ez a pogácsa minden háziasszony jóbarátja lehet, mert ennél egyszerűbben már nem is lehet pogácsát sütni :) Ráadásul még nagyon finom is!
Hozzávalók:
450 gr liszt
1 tk szódabikarbóna
400 ml aludtej (vagy író)
1 tk só
ízlés szerint zöldfűszerek - nekem 30 szál metélőhagyma és kevés petrezselyem apróra vágva
+ tetejére reszelt sajt - nekem 50 gr füstölt sajt
Elkészítés:
A lisztet a sóval és a szódabikarbónával átszitáljuk majd a kezünkkel átforgatjuk, hogy levegőt kapjon. Hozzá adjuk a zöldfűszerket, majd a közepére mélyedést készítünk, ide öntjük az aludtej egy részét. Lassan összeforgatjuk és tovább adagoljuk az aludtejet. Akkor jó ha a tészta lágy de nem ragad.
Egy liszttel borított nyújtódeszkára helyezzük, de nem gyúrjuk már át csak labdává formázzuk és kezünkkel kilapítjuk, úgy hogy 3 cm magas legyen. Tetszőleges formára vágjuk, vagy szaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket és a tetejüket megszórjuk reszelt sajttal. 230 fokra (gáz sütő magas fokozat) előmelegített sütőbe helyezzük, kb 10 perc után ha már aranybarna színt kapott a tetejük akkor vissza vesszük a hőfokot 200 fokra (gáz sütőt kicsit vissza vesszük). Rachel Allen szerint akkor jó ha az alja kong mikor megkocogtatjuk :) ... és tényleg!
Ez egy nagyon jól variálható recept. Zöldfűszer helyett használhatunk sajtokat, bacont, sonkát és így tovább...
7 megjegyzés:
na ezt én is elkészítem :)
:) nanáhogy! Hajrá!
Tényleg milyen egyszerű, ez nekem is való!:)
Imádom az ilyen elronthatatlan dolgokat ;)
Nah Livi..ezt ma láttam a tv-ben (felvettem :D) először is zsömlének fordították :P
Éééés tudsz csinálni aszaltgyümiset is ebből a receptből!! (majd leírom a recit!)
pusssz
Nekem sikerült, pedig gyanakodtam, mert nincs benne zsiradék.
Viszont nálunk mindig van házitejből aludtej( ráérek)
Ám akinek ez is gond????
Kipróbálom kefirrel és jelzem az eredményt!!!!
Rachel!
Van remény???
;oD
Ez a recept hajszálra ugyanaz, mint az ír szódás kenyér receptje, csak ezt nem egy cipóban kell megsütni, hanem kisebb darabokban. De attól még finom.
Megjegyzés küldése