2012. május 6., vasárnap

Mentás citrom parfé - eperrel


A parféban az a jó, ha elfelejtettem bekészíteni a fagyigép tartályát a mélyhűtőbe akkor is neki tudok kezdeni mert nélküle is megoldható... sőt. 
Az eper parfé volt amit életemben először készítettem és nagyon megtetszett ez a könnyű, habos fagyi típus.  
Most egy olyan változat készült, ami a legnagyobb nyári kánikulában esik majd a legjobban.

Hozzávalók:
A parféhoz:
2 nagyobb (kezeletlen) citrom - leve és héja
Kb 10 levél menta
1 tojás sárgája
2 dl tejszín
5 evőkanál nádcukor - ízlés szerint változtatható

Az eper szószhoz:
120 gr eper
3 evőkanál nádcukor - ízlés szerint változtatható

Elkészítés:
1. A citrom héját, levét és a menta levelet összeturmixolunk.
2. A tojást a cukorral simára keverjük, hozzá adjuk a citrom-menta keveréket. Gőz fölött addig melegítjük amíg a cukor elolvad és minimálisan besűrűsödik, majd teljesen kihűtjük.
3. A tejszínhabot kemény habbá verjük majd hozzá adjuk a lehűtött citromos szószt. 
4. Formába helyezzük, úgy hogy hagyunk egy kevés helyet az eper szósznak is. Nekem most egy mélyhűtésre is alkalmas szilikon formám volt de tökéletesen megfelel egy kiürült műanyag dobozka is. A mélyhűtőbe tesszük 1 órára magára hagyjuk, közben elkészítjük az eper szószt.
5. Az epret leturmixoljuk, hozzá adjuk a nádcukrot és összeforraljuk. Ez megvan pár perc alatt, mire letelik az 1 óra le is hűl és bátran a parféhoz keverhetjük.
6. A félig megfagyott parfét kivesszük a mélyhűtőből és rácsorgatjuk, kissé bele keverjük az eper szószt. Mivel a parfé már kissé megfagyott a szósz így nem csurog teljes egészében a tetejére, sőt leginkább csak a parfé belsejében akadunk rá :)

A menta nem dominál benne, csak finoman kiegészíti a hűsítő citromot, az eper pedig kellemesen lágy ízt ad neki.

2 megjegyzés:

Seffer Lilla írta...

Ez nagyon guszta, azt hiszem ki is fogom próbálni!

Livi írta...

Örülök, hogy tetszik! Hajrá és majd írd meg, hogy milyen lett :)