2012. május 2., szerda

Eper parfé - vaníliás rosé borkrémmel

Rosalia és a Kifőztük közös játékára készítettem ezt az egyszerű, de annál ízletesebb desszertet. 




Bátran ajánlom nyári vacsorák desszertjeként, akár egy romantikus estén is megállja a helyét ;) A lényeg, hogy miután megettük ne vezessünk semmilyen járművet mert bizony az alkoholt nem párologtatjuk el belőle!


Hozzávalók:
Az eper parféhoz  1 db - 1 max 2 fő részére:
150 gr eper
1 dl tejszín
3 evőkanál cukor - ízlés szerint növelhető a mennyisége

A vaníliás rosé borkrémhez:
2 tojás sárgája
2 dl rosé bor
1,5 dl tejszín
4 evőkanál porcukor - ízlés szerint változtatható
1 rúd vanília kikapart magjai
2 csapott evőkanál étkezési keményítő, esetleg liszt

Elkészítés:
A parféhoz az epret botmixerrel vagy turmixgéppel pürésítjük, majd egy lábosba öntjük, elkeverjük a cukorral. Alacsony lángon addig melegítjük, forraljuk amíg kissé besűrűsödik. A tűzről levéve teljesen kihűtjük.
A tejszínt habbá verjük majd hozzá keverjük a kihűlt epret. Formába töltjük, például egy henger alakú ételhordóba vagy kiürült műanyag edénybe. Lezárjuk, néhányszor finoman a konyhapultoz ütjük, hogy szép egyenletesen töltse ki a formát, majd a mélyhűtőbe tesszük. Néhány óra alatt teljesen megfagy, de akár előző nap is elkészíthetjük. Tálalás előtt a formát tegyük forró víz alá, így könnyeben kijön majd belőle.

A borkrémhez a tojást, a cukrot, a vanília kikapart magjait és a keményítőt simára keverjük majd gőz fölött melegítjük. A rosé bort a tejszínnel gyors mozdulatokkal egy kézi habverővel elkeverjük. Folyamatos keverés mellett apránként a tojásos keverékhez adjuk.  A gőz fölött néhány perc alatt besűrűsödik. (Ha nem történne meg akkor kevés tejszínt keverjünk simára keményítővel és adjuk még hozzá, folytassuk a keverést.)
A parfét ezzel meglocsolva tálaljuk, de egy kis gyümölccsel önmagában is nagyon finom.

Nincsenek megjegyzések: