Kezdetnek egy egyszerű (szokás szerint) de nagyon finom szezonális recepttel készültem. A medvehagyma mindenhogy finom, tésztán, kenyéren, pestoként stb... sokrétű a felhasználása.
Ezúttal a Tésztavarázs című könyv pate brisée tésztáját használtam hozzá, amiből clafoutist is készítettem már.
Hozzávalók:
450 gr pate brisée-hez
250 gr finomliszt
150 gr puha vaj - kockára vágva
1 tk só
1 tojás
1 ek hideg tej
+
1,5 dl tejszín (cukrozatlan)
1 egész tojás
5 nagyobbacska levél medvehagyma apró csíkokra vágva vagy tépve
só
bors
1 csipet szerecsendió
Elkészítés:
FONTOS: A tortácskák mennyisége függ a kosárkák nagyságától. Nekem ekkora mennyiség 22 db-hoz volt elegendő, mivel elég kicsik a kosárkáim. Készíthetjük muffin formában vagy szuflé formában is.
A lisztet egy deszkára halmozzuk és egy mélyedést képezünk a közepére. Ebbe helyezzük a vajat, a tojást a sót és ezeket összedolgozzuk ujjainkkal. Folyamatosan adagoljuk hozzá a lisztet, majd ha már morzsalékossá vált hozzá adjuk a tejet. Összegyúrjuk majd legalább 30 percre a hűtőbe helyezzük.
Elkészítjük a tölteléket. A tejszínt a tojással, sóval, borssal elkeverjük. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
Ha letelt a 30 perc akkor kivesszük a tésztát, 2-3 mm vastagra nyújtjuk, kis kőröket szaggatunk belőle és kibéleljük a kosárkákat közepüket megszurkáljuk villával.. Mindegyikbe egy kis darab sütőpapírt teszünk, erre helyezzük a sütőbabot, 10 percre a sütőbe helyezzük.
Ezután eltávolítjuk a sütőbabot, és minden kis kosárkába teszünk annyi tejszínes keveréket amennyi éppen megtölti de nem folyik ki.
Vissza helyezzük a sütőbe, de a hőfokot vegyük le kb 150 fokra (gázsütő alacsony fokozatára). Ha a tortácskák teteje már kissé megpirult és közepük megszilárdult (tűporóbával ellenőrízhető), akkor készen is vannak. Kb 15 perc alatt sültek nekem készre, de ez szintén méret függő.
Jó étvágyat! |
A kosarak, amikben én is sütöttem bárhol beszerezhetőek a mostanság sorra nyíló 1 eurós üzletekben is!
2 megjegyzés:
Cuki kis apróságok :)
:) Köszi Csibe!
Megjegyzés küldése