2012. március 17., szombat

Sajtos rudacska Michel Roux gyors leveles tésztájából



Ismét egy alap tészta és hozzá egy egyszerű sós variáció. Michel Roux kétféle leveles tészta receptet mutat be, ez az egyszerűbb verzió mely a klasszikushoz képest kb 75%ig produkálja a növekedést.
A Tésztavarázs című könyv alapreceptje 1,2 kg tésztát ad, ez a recept ennek negyedét 400 gramm igényel, ennek receptjét mutatom most be. Az átlagosnál hosszabbnak tűnhet a bejegyzés, de most precíz kedvemben vagyok :) Ráadásul a könyv maga valóban ilyen szépen részletesen mutatja be a legegyszerűbb recepteket is, ezért is tudom ajánlani mindenkinek!

Gyors leveles tészta gyúrásához:
12,5 dkg liszt
12,5 dkg hideg vaj kis kockákra vágva
1/4 tk só
60 ml víz
+ liszt a deszka lisztezéséhez, illetve nekem szükség volt még kevéske lisztre a gyúrás során

A sajtos ízesítéshez:
1 tojás sárgája
1 ek tej
80 gramm ementáli vagy parmezán sajt
1 ek édes fűszerpaprika
1 csipet cayenne bors


Elkészítés:

1. A lisztet a gyúródeszkára halmozzuk, közepébe kezünkkel egy mélyedést alakítunk.
2. A mélyedésbe helyezzük az apró kockákra vágott vajat és a sót majd elkezdjük összedolgozni.
3. Ha a vaj kis borsószem méretű darabkákra oszlott és a tészta morzsalékossá vált kezdhetjük adagolni a vizet.
4. Folyamatosan gyúrjuk amíg a vizet fel nem veszi, de nem szabad túldolgozni. (Nekem szükség volt hozzá ezen a ponton kevés plusz lisztre). Ha összeállt akkor cipót formázunk belőle és 20 percre a hűtőbe tesszük pihenni. 
5. A hűtőből kivéve egy 40×20 cm téglalappá nyújtjuk - én ezt csak kb tartottam be, szemmértékre :). Ezt háromba hajtjuk és ismét kinyújtjuk, és újra háromba hajtjuk. A hűtbe helyezzük 30 percre.
6. Miután kivettük a hűtőből ismételjük meg a fent leírt hajtogatást még két alkalommal.
7. A hajtogatás után készen áll a tészta, fóliába csomagolva 30 percre ismét a hűtőbe helyezzük. Én egy egész éjszakán át ott hagytam és csak délelőtt sütöttem ki a sajtos rudacskákat.

8. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Közben elkezdjük a tésztát nyújtani egy belisztezett deszkán, kb 2 mm vastag téglalappá. A nyújtófára tekerjük egy egy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük és hűtőbe tesszük 20 percre hűlni, pihenni. Ez azért fontos, hogy könnyebben tudjunk vele később dolgozni.
9. A tojássárgáját elkeverjük a tejjel. A paprikához adjuk a cayenne borsot. A sajtot lereszeljük.
10. A tésztát kivesszük a hűtőből megkenjük a tojásmázzal, megszórjuk sajttal és a paprikával.
11. A tésztát először széltében, majd hosszában kettévágjuk és a keletkező négyzeteket 1 cm széles csíkokra vágjuk.
12. Minden kis csíkot felemelünk és egy mozdulattal, mindkét felét ellentétes irányban hatszor megcsavarjuk.
13. A rudacskák egy részét átrakjuk egy másik sütőpapírral bélelt tepsibe, a többit egyenletesen elosztjuk az "eredeti" tepsiben.
14. A csavart rudacskákat 5-6 perc alatt készre sütjük majd sütőrácson kihűtjük.

Michel Roux ajánlja aperitif vagy leves mellé is.

4 megjegyzés:

Bence/Emoke írta...

ezt el fogom készíteni :) és a fotó hozta meg a kedvem...nem vicc :)

Livi írta...

:D Na ez a legnagyobb bók! Hajrá!

Névtelen írta...

Ma elkészítem, de a másik: sütőporos tepsis részt nem értem ;-)
Henna

Livi írta...

Hú bocsánat, az elírás :) Sütőpapír akart lenni. Át is írtam.