Ismét egy alap tészta és hozzá egy egyszerű sós variáció. Michel Roux kétféle leveles tészta receptet mutat be, ez az egyszerűbb verzió mely a klasszikushoz képest kb 75%ig produkálja a növekedést.
A Tésztavarázs című könyv alapreceptje 1,2 kg tésztát ad, ez a recept ennek negyedét 400 gramm igényel, ennek receptjét mutatom most be. Az átlagosnál hosszabbnak tűnhet a bejegyzés, de most precíz kedvemben vagyok :) Ráadásul a könyv maga valóban ilyen szépen részletesen mutatja be a legegyszerűbb recepteket is, ezért is tudom ajánlani mindenkinek!
Gyors leveles tészta gyúrásához:
12,5 dkg liszt
12,5 dkg hideg vaj kis kockákra vágva
1/4 tk só
60 ml víz
+ liszt a deszka lisztezéséhez, illetve nekem szükség volt még kevéske lisztre a gyúrás során
A sajtos ízesítéshez:
1 tojás sárgája
1 ek tej
80 gramm ementáli vagy parmezán sajt
1 ek édes fűszerpaprika
1 csipet cayenne bors
Elkészítés:
1. A lisztet a gyúródeszkára halmozzuk, közepébe kezünkkel egy mélyedést alakítunk.
2. A mélyedésbe helyezzük az apró kockákra vágott vajat és a sót majd elkezdjük összedolgozni.
3. Ha a vaj kis borsószem méretű darabkákra oszlott és a tészta morzsalékossá vált kezdhetjük adagolni a vizet.
4. Folyamatosan gyúrjuk amíg a vizet fel nem veszi, de nem szabad túldolgozni. (Nekem szükség volt hozzá ezen a ponton kevés plusz lisztre). Ha összeállt akkor cipót formázunk belőle és 20 percre a hűtőbe tesszük pihenni.
5. A hűtőből kivéve egy 40×20 cm téglalappá nyújtjuk - én ezt csak kb tartottam be, szemmértékre :). Ezt háromba hajtjuk és ismét kinyújtjuk, és újra háromba hajtjuk. A hűtbe helyezzük 30 percre.
6. Miután kivettük a hűtőből ismételjük meg a fent leírt hajtogatást még két alkalommal.
7. A hajtogatás után készen áll a tészta, fóliába csomagolva 30 percre ismét a hűtőbe helyezzük. Én egy egész éjszakán át ott hagytam és csak délelőtt sütöttem ki a sajtos rudacskákat.
8. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Közben elkezdjük a tésztát nyújtani egy belisztezett deszkán, kb 2 mm vastag téglalappá. A nyújtófára tekerjük egy egy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük és hűtőbe tesszük 20 percre hűlni, pihenni. Ez azért fontos, hogy könnyebben tudjunk vele később dolgozni.
9. A tojássárgáját elkeverjük a tejjel. A paprikához adjuk a cayenne borsot. A sajtot lereszeljük.
10. A tésztát kivesszük a hűtőből megkenjük a tojásmázzal, megszórjuk sajttal és a paprikával.
11. A tésztát először széltében, majd hosszában kettévágjuk és a keletkező négyzeteket 1 cm széles csíkokra vágjuk.
12. Minden kis csíkot felemelünk és egy mozdulattal, mindkét felét ellentétes irányban hatszor megcsavarjuk.
13. A rudacskák egy részét átrakjuk egy másik sütőpapírral bélelt tepsibe, a többit egyenletesen elosztjuk az "eredeti" tepsiben.
14. A csavart rudacskákat 5-6 perc alatt készre sütjük majd sütőrácson kihűtjük.
Michel Roux ajánlja aperitif vagy leves mellé is.
4 megjegyzés:
ezt el fogom készíteni :) és a fotó hozta meg a kedvem...nem vicc :)
:D Na ez a legnagyobb bók! Hajrá!
Ma elkészítem, de a másik: sütőporos tepsis részt nem értem ;-)
Henna
Hú bocsánat, az elírás :) Sütőpapír akart lenni. Át is írtam.
Megjegyzés küldése