2012. február 14., kedd

Valentin... de inkább Bálint napi szív alakú pogácsa (joghurtos)


Tudom nem egy kimondottan népszerű ünnep... de szerintem lehet poénosan is megélni :)
Párban vagytok? A pasid nem kimondottan örül a szív alakú desszertes doboznak és amúgy sem édesszájú?
Egyedül vagy? Ez is csak egy jó alkalom arra, hogy összerántsd a bandát egy kis sörözésre ;)

Bármelyik kérdésre is feleltél igennel szerintem örülni fogsz ennek a megoldásnak.


A pogácsa jó... mindig jó... a szív forma pedig szinte mindenhol akad.

Hozzávalók:
60 dkg liszt + kevés ha esetleg nem állna össze a tészta + a deszka lisztezésére
3 dl joghurt
25 dkg vaj
1 csomag szárított élesztő
1egész tojás + 1 sárgája
2 teáskanál só --> ízlés szerint változtatható
csipet cukor
magvak a szóráshoz
kevés tej a kenéshez

Elkészítés:
1. A lisztet átszitáljuk, benne a vajat alaposan elmorzsoljuk.
2. A joghurthoz adjuk az egész tojást és egy másiknak a sárgáját, a sót, cukrot és az élesztőt.
3. A joghurtos keveréket a liszthez adjuk és jó alaposan összegyúrjuk. Ha szükséges adjunk még hozzá lisztet.
4. Kb másfél órán át konyharuhával lefedve, meleg helyen hagyjuk kelni.
5. Kb ujjnyi vastagra nyújtjuk, majd szaggatjuk. 
6. A kiszaggatott pogácsák tetejét megkenjük tejjel és megszórjuk különféle magvakkal (szezám, napraforgó, len stb...)
7. 170 fokon, gázsütő közepes fokozatán (4 fokozatoson 3, 3 fokozatoson 2-3 között) addig sütjük, amíg a teteje is már kissé megpirul.


Mivel a joghurtos pogácsának nincs különösebben markáns íze, így nyugodtan variálható különböző fűszerekkel, például zöld fűszerekkel.


A tálcáért köszönet Elifnek, akinek kézműves blogját itt találjátok :)


Természetesen nem csak szív alakú pogácsát szaggathatunk belőle, a hagyományos alakjában is nagyon jól mutat :)





Egy kis sós finomság az édes szerelemhez :)

2 megjegyzés:

chriesi írta...

De jó recept! Az a tálca meg milyen ismerős...:D

Livi írta...

:))) Köszi! Igen ha lesz egy kis időm még újra linkelem az ötletmozsarat!