2012. január 29., vasárnap

Sütőtök-krémleves. Kezdjük a sütőben!

Imádjuk a sütőtök-krémlevest, ugyan sokféleképpen variálható nekem mégis a gyömbéres-chilis ízlik a legjobban.
Az egyetlen bajom vele, hogy utálom megpucolni... nem tudom olyan precízen pucolni, hogy ne legyen túl sok a veszteség. Ha a tök megsütésével kezdjük egyrészt gazdaságosabb, másrészt pedig az íze is kicsit változik.

Hozzávalók:
1 db kb 2 kg-os tök
1 fej hagyma
Kb 3 cm-es gyömbér darab (vagy ízlés szerint őrölt gyömbér)
1 csapott mokkáskanál chili (ízlés szerint változtatható)
Kb 1 liter víz
2,5 dl tejszín
bors
olaj

Elkészítés:
1. A tököt felvágjuk, kimagozzuk és kisebb szeletekre vágjuk. Egy tepsire helyezzük őket és a sütőben jó puhára sütjük.
2. A megsült és kissé kihűlt ;) tököt kikaparjuk a héjából.
3. A hagymát felvágjuk apró kockákra, kevés olajon megdinszteljük, sózzuk majd hozzá reszeljük a gyömbért. Pirítjuk együtt egy kis ideig, majd hozzá keverjük a sütőtök "pépet" és átforgatjuk.
4. Felöntjük annyi vízzel amennyi ellepi (nekem 1 liter volt), sózzuk borsozzuk, bele tesszük a chilit és összeforraljuk.
5. A lábost lehúzzuk a tűzről és botmixerrel krémesítjük, közben kis adagokban adjuk hozzá a tejszínt.
6. A krémesítés után ismét forraljuk össze a levest és készen is vagyunk.

A képen a leves mellett egy kis tálkába szezámmagot tettem, ugyanis a megszokott pirított bacon kocka levesbetét helyett használhatunk pirított szezámmagot. Az egyik ételfutár cég vega kínálatában használja így :) mindenféle, amúgy baconnal készülő étel tetejére pirított szezámmagot szórnak... szerintem tényleg hasonlít az íze és az illata is. De ezt mindenki döntse el maga ;)

Nincsenek megjegyzések: