2011. november 28., hétfő

Karácsonyi lekvár projekt első felvonás: Erdeigyümölcs lekvár fehér csokoládé illetve étcsokoládi ízesítéssel

Fehércsokis erdeigyümölcs lekvár
Az adventi időszakban szeretnék minél több hasznos tippet adni annak, aki szereti a különleges de mégis pofonegyszerűen elkészíthető dolgokat. Ilyenek az ízesített lekvárok is, és mielőtt bárki a fejéhez kapna gyorsan leírom, hogy tökéletesen lehet használni ilyenkor a mirelit gyümölcsöket! Van aki magának fagyaszt, van aki boltban veszi... a forrás mindegy csak a végeredmény legyen finom!

Étcsokis erdeigyümölcs lekvár
 Az ünnepek jól megszokott süteménye például a lekváros linzer, amit egy ilyen csokis lekvárral is tölthetünk... a siker pedig garantált.
Valamint nem utolsó sorban praktikus és finom ajándék is lehet egy szép üvegben. Esetleg készíthetünk lekvár "készletet" is, többféle kis üveges lekvárt tegyünk egy szép papír vagy fa dobozba, tehetünk mellé 1-1 "mintát" is a lekvárokkal készült sütikből.

Én ezúttal egyetlen főzés  alkalmával rögtön kétféle ízesítésű lekvárt is készítettem.

Hozzávalók:


0,5 kg piros bogyós gyümölcs vegyesen (eper, málna, ribizli stb...)
30 dkg cukor
1,5 dl víz

50 gr fehér csokoládé
50 gr étcsokoládé
(Ha csak egyfajta lekvárt készítünk a választott típusú csoki mennyiségét duplázzuk)

Az elkészítés pofon egyszerű:
A gyümölcsöket ha mirelitből készítjük először hagyjuk kiolvadni.
A gyümölcsöt, cukrot és vizet feltesszük főni és lassú tűzön készre főzzük. Úgy tudjuk tesztelni, hogy ha már viszonylag sűrűnek látjuk egy hideg kistányérra kanalazunk egy keveset és ha kihűlt és összeállt akkor kész is!
Miután elkészült a lekvár következik az ízesítése: A lekvárt két részre osztjuk, az egyikbe keverjük a kockákra tört fehér a másikba az étcsokoládét. Mindkettőt alaposan elkeverjük majd tiszta befőttesüvegekbe töltjük, a tetejére tehetünk egy késhegynyi szalicilt, lezárjuk, dunsztoljuk. 
A fenti hozzávalók 1-1 kisüvegnyi mennyiséghez elég, természetesen az arányok megtartásával érdemes nagyobb mennyiséget is készíteni.

Hasonló témában várhatóak még receptek az elkövetkezendő hetekben és ígérem kedvezek majd diétázó társaimnak is :)

1 megjegyzés:

Bianka írta...

Fincsi, nagy lekvár fan lettem