2011. november 27., vasárnap

Egy kis off: Zónázás flylady módra


Ez a bejegyzés a legkevésbé sem lesz gasztronómiai, de hátha többeknek hasznos lesz. Az utóbbi 2 hónapban egy számomra újfajta takarítási, életviteli rendszert próbáltam ki és szerettem meg :)
Először júniusban hallottam erről a programról Viánál az urban-eve blogon: http://www.urban-eve.hu/, de eleinte nem volt szimpatikus... hogy én még munka után ablakot mossak és minden reggel áttöröljem a wc-t?.... Aztán teltek múltak a hónapok és a lakásunk kezdett egyre rosszabbul kinézni... felesleges cuccok mindenhol gyakorlatilag csak a heti szinten tartó takarításra fordítottam figyelmet és csodálkoztam, hogy nincs igazi rend.
Nagytakarításra évente 1-2szer szakítottunk időt Húsvétkor és Karácsonykor... Nem szaporítom tovább a szót tény, hogy nem voltam példás háziasszony, de a program segítségével kezdek azzá válni :)

Azóta sok barátnőmmel megosztottam a program lényegét és többeket ráizzítottam a témára :)
A program lényege az, hogy a lakás különböző helyiségeit (ezután zónák) a hónap folyamán egymást követve alaposan áttakarítjuk. Minden zónához tartozik egy zóna lista, melyet Via segítségével ugyan de gyakorlatilag magunknak alakítunk ki. Például nekem a nappali listám: lámpa búrák lemosása, pókhálók leszedése, ablak mosás, számítógép asztal mögötti terület kitakarítása, tv állvány lemosása, levegőztető rács áttörlése, villanykapcsolók lemosása, ajtók letörlése, portörlés, porszívózás, felmosás a szőnyeg alatt is
A magunk számára adott feladatokat a zónára adott időszakban (általában 4-5 nap jut egy zónára) kell elvégezni de folyamatosan lépésenként. Pl: hétfőn munka után gyorsan lemosom a lámpabúrákat és lemosom a tv állványt, másnap leszedem a pókhálókat és lemosom az ajtót és a villanykapcsolókat és így tovább... Hétvégére elvileg nem teszünk zóna feladatot, gyakorlatilag ez lehetőséget ad a pótlásra ha a hét közben valamire tényleg nem maradt időnk.

Ezen kívül van minden héten egy szinten tartó 1 órás takarítás, ami az egyik legzseniálisabb dolog az egészben... 60 perc alatt port törlünk, porszívózunk, felmosunk, ágyneműt cserélünk, letöröljük a tükröket és az ajtókat, kisúroljuk a kádat és kiürítjük a szemeteseket... és meglepő de elég is ennyi! Minden feladatra jut 10 perc és kész.


Eleinte nem hittem benne, de aztán tettem egy próbát a 30 napos programmal, utána tértem át a zónázásra. A 30 napos program a napi és heti rutinok felépítését tűzi ki célul, illetve a lakás gyors rendbetételét, felkészítését a zónázásra. Via egy nagyszerű dolgot is kitalált, hírlevélben küldi ki minden reggel a napi feladatokat. Erről bővebben itt olvashattok.

A 30 napos program után vágtam bele a zónázásba és imádom! Azóta nem nyűg hanem egy jó kis feladat, mini kihívás egy-egy este megcsinálni pár dolgot a listáról és megtartani a napi rutint. Korábban szinte sosem ágyaztunk be, azóta berögzült mozdulattá vált felkelés után, ahogy a mosdó és wc takarítás is. Ja és mindezt jókedvvel tudom végezni, mert ez a program itthon ez csak az enyém és jó érzés tiszta lakásba haza érni, jó reggel úgy felkelni hogy például tiszta a konyha és jó hogy ezt mások is észre veszik :)

Azóta sok környezetkímélő takarítási módszerre tértem át, pl mosószóda használata, de erről talán inkább egy másik bejegyzésben számolok be.

A blogon jobbra az oldalsávban ezentúl szerepelni fog a program bannere, így bármikor elérhetitek innen is.

Akinek van kedve bátran vágjon bele mert megéri :) Persze ha a lakásodban eddig is csodarend volt pedig dolgozol és vagy gyereket is nevelsz akkor le a kalappal és a program nem neked szól :)

A programot eredetileg Flylady dolgozta ki Via pedig átalakította hazai viszonyokra :)


1 megjegyzés:

Vicuska írta...

Ideális ötlet, nem marad hosszú ideig takarítatlan zug a lakásban, és ha rendszert visz bele az ember, akkor rutinból, könnyedén végzi! :)