2011. november 27., vasárnap

Mézes puszedli


Mindig is szerettem volna itthon készíteni mézes puszedlit, de az eddig nem találkoztam olyan recepttel, ami hasonlított volna az elképzeléseimre. Szerencsére Gesztenye receptjei közt rátaláltam az igazira, Ő Latsiánál és Sütis nénénél találkozott a recepttel.


Természetesen az ő sütije sokkal szebb és a máz is fehéren ragyog a kis korongokon :) az enyém azért lett ilyen kis áttetsző mert nem kevertem elég sűrűre a porcukrot és a tojást, így viszont a bolti mézes mázhoz hasonlít...talán....:)


Minimális változtatásokat hajtottam csak végre a fűszerezésben.

Hozzávalók:
3 tojássárgája
12,5 dkg margarin
12,5 dkg méz (nekem gesztenye méz)
1 citrom reszelt héja és a fél citrom leve
fél mandarin leve
20 dkg porcukor
1/2 cs. sütőpor
45 dkg finomliszt
4 ek. tejföl
fél tk. kardamom
fél tk fahéj,
fél tk gyömbér
fél tk mézeskalács fűszerkeverék
1 tk vanília kivonat

A mázhoz: 3 tojásfehérje + 20 dkg porcukor

1. A margarint és a mézet összeolvasztjuk (én mikróban).
2. 3 tojássárgáját a porcukorral elkeverjük, hozzá adjuk a tejfölt, a citrom reszelt héját, a fél citrom és mandarin levét végül az olvasztott mézet, margarint majd alaposan összekeverjük.
3. A lisztet a fűszerekkel és a sütőporral elkeverjük és folyamatos keverés mellett a mézes keverékhez adjuk. Én végig egy habverővel kevergettem, majd az utolsó adag lisztnél átváltottam a kézi gyúrásra.
4. Folpakkba csomagolva egy éjszakára (tehát kb 8-10 órára) a hűtőbe tesszük.
5. Másnap gyors mozdulatokkal átgyúrjuk a tésztát, három részre osztjuk és három-négy rudat formázunk belőle. A rudakat késsel további 8-10 részre osztjuk.
6. A kis darabokból a kezünkkel gömböket formázunk, majd kissé kilapítjuk. Sütőpapírral borított tepsire helyezzük őket majd 160 fokon kb 10-12 percig sütjük. Nekem a gázsütőm van 3 fokozattal, a másodikon sütöttem kb 18 percig.
7. Elkészítjük a mázat. A három tojásfehérjét a porcukorral felverjük majd a kisült puszedliket bele mártjuk.
8. Sütőrácson 100 fokos sütőben szárítjuk. (nekem a gázsütő első fokozatán kb 15 percig száradtak)

Ezzel a recepttel kívánok mindenkinek meghitt készülődést Karácsonyig.
Kellemes pihenést advent első vasárnapjára!