2010. január 3., vasárnap

Pásztortarhonya hússal


A pásztortarhonya egy igen egyszerű, igazi magyaros étel.

Igazi "szegény ember eledele" volt, mert eredetileg nem tartalmazott húst, csak egy kevés zsír szalonnával készült. Tartalmasabb és ízletesebb azonban, ha teszünk hozzá egy kis husit...

Hozzávalók:

5 dkg szalonna

1 fej vörös hagyma

0,5 dl olaj

30 dkg füstölt főtt tarja

50 dkg tarhonya

0,5 -1 l víz körülbelül

3-4 szem közepes krumpli

4-5 szál virsli


bors

piros paprika

1-2 kk Erős Pista

Az apróravágott szalonnát zsírjára sütjük, azon fonnyasztjuk a szintén felkockázott hagymát, én itt adok hozzá egy kevés olajat is... A tarját is kis darabokra vágjuk és hozzá adjuk, kissé megpirítjuk, majd hozzá adjuk a tarhonyát és arany sárgára pirítjuk. Sózzuk borsozzuk ízlés szerint, majd a tűzről levéve hozzá adjuk a piros paprikát (kb 1-1,5 ek volt nekem), majd felöntjük kezdésnek bő fél liter vízzel, kavarintunk rajta egyet és jöhet bele a felkockázott krumpli ( ne legyenek túl nagy darabok mert nem főnek meg!). Adhatunk hozzá 1-2 kávéskanál erős Pistát...én mindig teszek, mert oda vagyunk a csípős ízekért :)

Rátesszük a fedőt és készre főzzük, ha a víz elpárologna róla pótoljuk mert könnyen oda kap az alja! (Ne felejtsük el kavargatni se)

Ha a tarhonya és a krumpli is puha már, bele tesszük a felkarikázott virslit, amint az is megfőtt kész a pásztortarhonya!

Kovászosuborkával a legjobb :) Nyugodtan lehet mellé enni egy kevés kenyeret is... ;)

Nincsenek megjegyzések: