2010. január 12., kedd

Fokhagymás szezámmagos csirkemell bizi-rizivel


Egy újabb laktató, de könnyű étel.

Hozzávalók:
A húshoz:
1/2 kg csirkemell
2 ek olívaolaj
1/2 dl víz
bors
bazsalikom
néhány gerezd fokhagyma
fokhagyma granulátum
3-4 ek szezámmag
1-1,5 ek szezámmag olaj (elhagyható)


Bizi-rizihez:
1 bögre rizs
1,5 bögre víz
kb 1/2 kg zöldborsó (lehet több nyugodtan)
kevés olíva olaj

A csirkemellet lehártyázzuk és vékony szeletekre vágjuk. Sózzuk, borsozzuk, rászórjuk a fokhagyma granulátumot (annyit, hogy jusson bőven mindkét felére), ha valaki nem akar granulátumot használni, simán préseljen fokhagymát és kenje meg azzal :). Tegyünk egy tepsibe kevés olíva olajat és vizet, helyezzük rá a húsokat. A pár gerezd fokhagymát vékony szeletekre vágjuk és rászórjuk. Majd megszórjuk a szezámmaggal, mindkét oldalra jusson! Rácsurgatjuk a szezámmag olajat, és sütőben készre sütjük. Lehet először alufólia alatt puhítani, de a vékonyra vágott csirkemell szerintem nem igényli.

Nekem úgy ízlik ha minden felsorolt fűszer bőven kerül a husira, sok sok bors, bazsalikom, fokhagyma... isteni illata van :)

A bizi-rizi csupán annyit takar, hogy a megszokott rizi-bizi felállás helyett itt jóval több zöldborsót használunk az egészség és a diéta jegyében. Magát az ételt egy diétás ételfutártól lestem el néhány éve.
A rizst jól megmosom, olíva olajon megpirítom, majd felöntöm a másfélszeres vízzel, ha picit elfőtt róla a víz bele öntöm a borsót. Ha a borsó és a rizs is puha elzárom a gázt és hagyom, hogy a rizs beszívja a maradék vizet.

(Megkell jegyeznem, hogy barnarízsből lenne a legjobb, abból is elfogom készíteni, de épp nem volt itthon, mivel nem este ettem belefért a sima rizs, a diétás ételfutár is ezt használta amúgy.)


Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: