2012. december 30., vasárnap

Magvas sós rudacska



A Szilveszter számomra mindig a sós süteményeket jelenti a pezsgőn, lencsén és virslin túl...
Szerintem majdnem mindenkinek van olyan sajtos süti receptje, amely az "abbahagyhatatlan" kategóriába tartozik, de néha nem árt némi újítás :) Az én kedvencem az anyukám féle recept, amely három fajta sajtból készül. 
A mostani recept valamivel egyszerűbb és olcsóbb is :)

Hozzávalók:
35 dkg liszt
25 dkg vaj
Fél csomag sütőpor
1 tojás
2 teáskanál só
2 db tömlős sajt - 1db tejszínes és 1 db füstölt ízesítésű
A tetejére: 1 tojás és 3 féle mag: napraforgómag, köménymag, lenmag - ez ízlés szerint változtatható


Elkészítés:
A lisztet és a sütőport összekeverjük majd a közepébe az öklünkkel egy mélyedést készítünk. A mélyedésbe nyomjuk a tömlős sajtokat, bele tesszük a felkockázott vajat, a tojást és a sót. Először a mélyedésben levő hozzávalókat kezdjük el kezünkkel összedolgozni, morzsolgatni majd folyamatosan apránként adjuk hozzá a lisztet. Végül gyúrjuk össze és helyezzük a hűtőbe 1 órára.
A hűtőből kivéve kb fél cm vastagságúra nyújtjuk majd a tetejét megkenjük (felvert) tojással és megszórjuk a magvakkal.
Pizza vágóval vagy egy éles késsel Kb 1,5 cm-es csíkokat vágunk és sütőpapírral bélelt tepsiben kisütjük. (180 fokos sütő és kb 10 perc kell nekik, amíg aranysárgára sülnek)



2 megjegyzés:

marisz57 írta...

Minden hozzávaló van itthon, de ma már készül egy sós rágcsa nálam is, de ezt a jó receptet megjegyzem!
BÚÉK!

Livi írta...

Köszönöm és BÚÉK Neked is!