Az alap keksz már régóta fent van a blogon, erre most ez az őszi-téli variáció született fahéjjal, zöld kardamommal és gyömbérrel. Akár a karácsonyi teasüteményként is elkészíthető, bár a krémes sütemények közelebb állna az ünnep fényéhez - szerintem - az ilyen kekszféleségek is nagyon szépen fogynak, különösen a két ünnep között.
Hozzávalók:
100 gr graham liszt
50 gr finomliszt
50 gr xilit
100 gr vaj
1-1 teáskanálnyi a következő fűszerekből: fahéj, zöld kardamom, gyömbér --> ízlés szerint lehet többet tenni az egyikből, így az lesz a domináns íz
Elkészítés:
A hozzávalókat késes aprítóban gyorsan összedolgozzuk ... vagy a vajat előbb kezünkkel szétmorzsoljuk a lisztben, hozzá adjuk a többi összetevőt és összegyúrjuk.
Egy jól nyújtható, de omlós tésztát kell kapnunk.
Lisztezett nyújtódeszkán fél centi vastagra nyújtjuk majd tetszés szerint szaggatjuk.
180 fokra előmelegített sütőben 6-10 percig (vastagságától függően) sütjük, amíg aranybarna színt kap.
Tea vagy kávé mellé kiváló.
+ Tipp: Üvegben vagy fémdobozban néhány hétig eláll... már ha marad belőle. Saját készítésű ajándékként is kiváló lehet - Igen sosem lehet elég korán ezen is gondolkodni :)
Illetve fontos, hogy a keksz sütés során megtartja a formáját! Ezért jól használható sütipecsétekkel vagy bármilyen aprólékos formával is. Jópofa halloween - aki tart ilyen bulit - édességeket is lehet belőle készíteni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése