2012. október 2., kedd

Őszi hangulatkeltéshez: Fűszeres keksz

Ez a keksz három okból született meg: 1. Nem akartam, hogy az előre kikevert liszt-xilit mixem megegyék a molyok, 2. Nagyon kellett valami finomság ebben az esős időben :/, 3. Szerettem volna fotózgatni - látszik is, általában csak egy fotót teszek fel :)

Az alap keksz már régóta fent van a blogon, erre most ez az őszi-téli variáció született fahéjjal, zöld kardamommal és gyömbérrel. Akár a karácsonyi teasüteményként is elkészíthető, bár a krémes sütemények közelebb állna az ünnep fényéhez - szerintem - az ilyen kekszféleségek is nagyon szépen fogynak, különösen a két ünnep között.





Hozzávalók:
100 gr graham liszt
50 gr finomliszt
50 gr xilit
100 gr vaj
1-1 teáskanálnyi a következő fűszerekből: fahéj, zöld kardamom, gyömbér --> ízlés szerint lehet többet tenni az egyikből, így az lesz a domináns íz



Elkészítés:
A hozzávalókat késes aprítóban gyorsan összedolgozzuk ... vagy a vajat előbb kezünkkel szétmorzsoljuk a lisztben, hozzá adjuk a többi összetevőt és összegyúrjuk. 
Egy jól nyújtható, de omlós tésztát kell kapnunk.

Lisztezett nyújtódeszkán fél centi vastagra nyújtjuk majd tetszés szerint szaggatjuk. 
180 fokra előmelegített sütőben 6-10 percig (vastagságától függően) sütjük, amíg aranybarna színt kap. 
Tea vagy kávé mellé kiváló.




+ Tipp: Üvegben vagy fémdobozban néhány hétig eláll... már ha marad belőle. Saját készítésű ajándékként is kiváló lehet - Igen sosem lehet elég korán ezen is gondolkodni :)
Illetve fontos, hogy a keksz sütés során megtartja a formáját! Ezért jól használható sütipecsétekkel vagy bármilyen aprólékos formával is. Jópofa halloween - aki tart ilyen bulit - édességeket is lehet belőle készíteni.


Nincsenek megjegyzések: