2012. május 14., hétfő

Epres-ricottás fagylalt, bazsalikomos-citromos zselével



Az indiai csirkemell mellett ezzel a hűsítő nyári desszerttel is neveztem a Tartsd a szintet! receptversenyére. Az igazán édesszájúaknak sem kell lemondaniuk a finom falatokról, a forró nyári napokon sem :)

A receptemre szavazni is lehet, remélem elnyeri tetszéseteket és nyomtok rám 1-1 szavazatot a Tartsd a szintet! oldalán. Ezzel nem csak én nyerhetek, hanem akár ti is kedves olvasóim! Ugyanis a versenyben Dcont Trend készülékeket, a világ egyik legpontosabb vércukormérőjét nyerhetik meg azok is akik szavaznak! Az oldal linkjét itt találhatjátok!
Mutatok néhány képet a vércukorszint mérőről! Nagyon szép nem? :)






Íme a recept!


Epres-ricottás fagylalt:

Hozzávalók - Kb 6-8 adag fagylalthoz:
400 gr eper
250 gr ricotta
200 ml tejszín
140 gr natúr joghurt
90 gr xilit

Elkészítés:
Az epret turmixszoljuk – ha valaki nem szereti a magokat, akkor érdemes átpasszírozni – majd hozzá keverjük az áttört ricottát, tejszínt és a xilitet.
Fagylaltgépbe töltjük és készre hűtjük benne. Ha nincs fagylaltgépünk, akkor töltsük egy zárható műanyag dobozba és tegyük a mélyhűtőbe, körülbelül fél óránként kavarjuk át botmixerrel vagy villával, hogy szétzúzzuk a jégkristályokat.

Bazsalikomos-citromos zselé:

Hozzávalók:
1 kis csokor bazsalikom
1 citrom leve
1,5 dl víz
3 evőkanál xilit  - ízlés szerint változtatható
8 gr zselatinpor
(A forgalomban levő zselatinporokból eltérő mennyiség szükséges az adott folyadék mennyiséghez, nekem 3 teáskanálnyi, lemérve 8 gr kellett, de minden zacskó hátoldalán ott áll mennyi szükséges belőle.)

Elkészítés:
A bazsalikomot a vízzel, xilittel és citromlével turmixszoljuk. Egy edénybe öntjük és langyosra melegítjük, a közben keletkező habot lekanalazzuk, hogy a végeredmény szép sima legyen.
A zselatint a leírásnak megfelelően keverjük hozzá, általában langyos folyadékhoz kell adni, forralni tilos, mert akkor elveszítik zselésítő hatásukat.
Egy négyzet alakú edénybe – például ételhordóba – öntjük és hagyjuk megszilárdulni.
Amint megszilárdult kockákra daraboljuk és a fagylaltunk tetejére helyezzük.
Az eper és a bazsalikom egy igazán finom párost alkotnak.

6 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Mennyire jó ez a kép :-)

Livi írta...

Nagyon köszönöm! Hatalmas bók ez nekem :)

Erika írta...

Nagyon szép, és milyen finom lehet! Jó páros az eper és rebarbara!:-)

Livi írta...

Köszönöm Erika :) A rebarbara is jó és a bazsalikom is :)

Erika írta...

Ricottát akartam írni:) (rebarbara helyett)

Livi írta...

Az eper mindennel jó :D