2011. december 29., csütörtök

Bengáli dhal, avagy alternatíva a szilveszteri lencsesalátára

A közelmúltban nagy szerencse ért, és Bianka a kiskonyhám ízeinek írója jóvoltából egy főzőkurzuson vehettem részt többedmagammal a chefparade főzőiskolában. Bianka egy igazán izgalmas indiai menüt választott és így ismerkedtem meg a bengáli dhallal. A vöröslencsét eddig is szerettem de ez az étel komolyan fenomenális.

Kiváló alternatíva lehet egy szilveszteri buliba, ilyet még valószínűleg úgysem evett senki így a siker garantált. A hozzávalók beszerzése nem jelenthet gondot, hiszen a vöröslencsét és a fűszereket is vehetünk a nagyobb multikban. Nekem 2 fűszert nem sikerült vennem, így nem az eredeti recept valósult meg, de esküszöm nem éreztem másnak az ízét, pont olyan volt mint a főzősuliban :) Az eredeti recepteket itt találjátok Biankánál. 
 A recept szerint a panch panon (pharon) mixet kell használni, ami az bengáli ötfűszer keverék és a következő magvakból áll: édesköménymag, mustármag, római kömény, feketehagyma mag, görögszéna. 

Tehát hozzávalók (amiket pikk pakk beszerezhetünk):
500 gr vöröslencse
500 gr konzerv hámozott paradicsom
2 fej hagyma
4 gerezd fokhagyma
2-3 cm friss gyömbér (vagy 1 ek szárított)
só 
2 babérlevél
1,5 evőkanál kurkuma
Kb 2 mokkáskanál őrölt chili
1 teáskanál mustármag
1 teáskanál római kömény
1 teáskanál köménymag
1 teáskanál koriandermag 
Illetve a fent felsorolt fűszerekből ha tudunk vásárolni akkor azokból 1-1 teáskanálnyi kell!


Elkészítés:
1. A vöröslencsét átmossuk majd feltesszük főni annyi vízben ami bőven ellepi, nem kell félni a lencsét alaposan szétfőzzük és lehetséges, hogy közben pótolnunk is kell a vizet. Sózzuk és hozzáadjuk a kurkumát és a babérlevelet.

2. Közben a hagymát apróra vágjuk, a gyömbért és a fokhagymát lereszeljük és kevés olajon megpirítjuk őket. Nem kell megijedni az indiai konyha gyakran kezd a gyömbér pirításával. Nem elég üvegesre pirítani, akkor jó ha kissé meg is barnul! (Ha gyömbérporunk van akkor azt  később adjuk hozzá amikor a paradicsomot is)

3. Ha a hagyma megpirult (nem égett le :) ), akkor hozzá adjuk a paradicsom konzervet (paradicsom+lé is) és összeforraljuk.

4. Közben ellenőrizzük a lencsén a vizet és néha kóstoljuk meg teljesen megpuhult e, a vöröslencse egyébként elég hamar megfő. Ha teljesen puha akkor adjuk hozzá a paradicsomos keveréket alacsony lángon hagyjuk őket rotyogni. 

5. A serpenyőt amiben eddig a paradicsom forrt gyorsan öblítsük el és töröljük szárazra. Ebbe a serpenyőbe szárazon helyezzük a magokat és addig pirítsuk, amíg elkezdenek pattogni :). Az indiai konyha mindig pirítja a fűszereket... hihetetlen az illatuk és zseniális ahogy ugrálnak ezek a helyes színes kis magok. Óvatosan pirítsuk a pattogó magokat, és amikor már finoman illatoznak gyorsan adjunk hozzá kevés olajat és így is pirítsuk pár pillanatig.  Ha valaki nem szereti ha egész magokkal találkozik az ételben az mozsárral törje meg előtte a magokat (ebben az esetben nem tudom ugrálnak e :) ).

6. A fűszereket adjuk a lencséhez most jöhet hozzá a chili is, alaposan keverjük el és még kb 5 percig alacsony lángon hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek. 


A dhal állaga olyan, hogy kanállal vagy villával is ehetjük, de érdemes inkább kézzel egy indiai kenyérrel mártogatva enni. Szilveszteri buliba nem praktikus külön sütögetni kenyeret, én inkább egy friss bagettet karikáznék mellé, de nagyon finom kétszersülttel is!

Elkészítési idő: Kb 30 perc


Nincsenek megjegyzések: