Mindig is szerettem volna itthon készíteni mézes puszedlit, de az eddig nem találkoztam olyan recepttel, ami hasonlított volna az elképzeléseimre. Szerencsére Gesztenye receptjei közt rátaláltam az igazira, Ő Latsiánál és Sütis nénénél találkozott a recepttel.
Természetesen az ő sütije sokkal szebb és a máz is fehéren ragyog a kis korongokon :) az enyém azért lett ilyen kis áttetsző mert nem kevertem elég sűrűre a porcukrot és a tojást, így viszont a bolti mézes mázhoz hasonlít...talán....:)
Minimális változtatásokat hajtottam csak végre a fűszerezésben.
Hozzávalók:
3 tojássárgája
12,5 dkg margarin
12,5 dkg méz (nekem gesztenye méz)
1 citrom reszelt héja és a fél citrom leve
fél mandarin leve
fél mandarin leve
20 dkg porcukor
1/2 cs. sütőpor
45 dkg finomliszt
4 ek. tejföl
fél tk. kardamom
fél tk fahéj,
fél tk gyömbér
fél tk mézeskalács fűszerkeverék
1 tk vanília kivonat
A mázhoz: 3 tojásfehérje + 20 dkg porcukor
1. A margarint és a mézet összeolvasztjuk (én mikróban).
2. 3 tojássárgáját a porcukorral elkeverjük, hozzá adjuk a tejfölt, a citrom reszelt héját, a fél citrom és mandarin levét végül az olvasztott mézet, margarint majd alaposan összekeverjük.
3. A lisztet a fűszerekkel és a sütőporral elkeverjük és folyamatos keverés mellett a mézes keverékhez adjuk. Én végig egy habverővel kevergettem, majd az utolsó adag lisztnél átváltottam a kézi gyúrásra.
4. Folpakkba csomagolva egy éjszakára (tehát kb 8-10 órára) a hűtőbe tesszük.
5. Másnap gyors mozdulatokkal átgyúrjuk a tésztát, három részre osztjuk és három-négy rudat formázunk belőle. A rudakat késsel további 8-10 részre osztjuk.
6. A kis darabokból a kezünkkel gömböket formázunk, majd kissé kilapítjuk. Sütőpapírral borított tepsire helyezzük őket majd 160 fokon kb 10-12 percig sütjük. Nekem a gázsütőm van 3 fokozattal, a másodikon sütöttem kb 18 percig.
7. Elkészítjük a mázat. A három tojásfehérjét a porcukorral felverjük majd a kisült puszedliket bele mártjuk.
8. Sütőrácson 100 fokos sütőben szárítjuk. (nekem a gázsütő első fokozatán kb 15 percig száradtak)
Ezzel a recepttel kívánok mindenkinek meghitt készülődést Karácsonyig.
Kellemes pihenést advent első vasárnapjára!
fél tk mézeskalács fűszerkeverék
1 tk vanília kivonat
A mázhoz: 3 tojásfehérje + 20 dkg porcukor
1. A margarint és a mézet összeolvasztjuk (én mikróban).
2. 3 tojássárgáját a porcukorral elkeverjük, hozzá adjuk a tejfölt, a citrom reszelt héját, a fél citrom és mandarin levét végül az olvasztott mézet, margarint majd alaposan összekeverjük.
3. A lisztet a fűszerekkel és a sütőporral elkeverjük és folyamatos keverés mellett a mézes keverékhez adjuk. Én végig egy habverővel kevergettem, majd az utolsó adag lisztnél átváltottam a kézi gyúrásra.
4. Folpakkba csomagolva egy éjszakára (tehát kb 8-10 órára) a hűtőbe tesszük.
5. Másnap gyors mozdulatokkal átgyúrjuk a tésztát, három részre osztjuk és három-négy rudat formázunk belőle. A rudakat késsel további 8-10 részre osztjuk.
6. A kis darabokból a kezünkkel gömböket formázunk, majd kissé kilapítjuk. Sütőpapírral borított tepsire helyezzük őket majd 160 fokon kb 10-12 percig sütjük. Nekem a gázsütőm van 3 fokozattal, a másodikon sütöttem kb 18 percig.
7. Elkészítjük a mázat. A három tojásfehérjét a porcukorral felverjük majd a kisült puszedliket bele mártjuk.
8. Sütőrácson 100 fokos sütőben szárítjuk. (nekem a gázsütő első fokozatán kb 15 percig száradtak)
Ezzel a recepttel kívánok mindenkinek meghitt készülődést Karácsonyig.
Kellemes pihenést advent első vasárnapjára!
1 megjegyzés:
Finom!!!
Megjegyzés küldése