2011. október 30., vasárnap

Sütőtökös vöröslencse saláta VKF! - 45.



Zizi egy igazán jó témát választott a 45. VKF! fordulóhoz. A sütőtök egészséges, nem hízlal, finom és ezerféleképpen variálható!
Régen nagyon nem szerettem... de sajnos sokáig csak egyetlen sütőtökös "receptet" ismertem, szeletelve bevágni a sütőbe és kész :) Manapság már így is megeszem, de legtöbbször finom gyömbéres sütőtöklevest, vagy fűszeres sütőtök kockákat szoktam készíteni belőle és garantálom ha elkezdjük variálni ennek a fantasztikus zöldségnek az elkészítését az is megszereti aki addig esetleg utálta.

Ennyit bevezetésül és most néhány szó a vöröslencse salátáról. Zizi kiírásában szerepel, hogy a pályázó ételeknek vegetáriánusnak kell lenniük. A vöröslencse kiváló élelmiszere a vegáknak, hiszen magas a fehérje tartalma, kiváló a fogyózóknak, mivel lassan felszívódó szénhidrátokat is tartalmaz és sokáig telt érzetet ad (tapasztalatból tudom :) ). A sütőtök helyett lehetne hozzá édesburgonyát is használni, így azonban sokkal egészségesebb és táplálóbb.

Hozzávalók:
1 kg sütőtök
1 bögre (2,5 dl) vöröslencse
1 közepes fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
1/2 mokkás kanál őrölt chili

bors
olaj
Ha rendelkezésre áll akkor 2,5 zöldség alaplé, ha ez nincs 2,5 dl víz és lehet kapni bio vegetát amivel fűszerezhetjük, de ha ezek nem elérhetőek akkor inkább sima vizet használjunk és tegyünk bele több sót, borsot stb...

Az elkészítése igen egyszerű és gyors!
1. A sütőtököt megpucoljuk, kimagozzuk és kis kockákra vágjuk (kb 2×2 cm de természetesen nem kell szabályosan!).
2. A hagymát felaprítjuk és kevés olajon üvegesre pároljuk, majd hozzá adjuk a sütőtök kockákat. Kevés ideig pirítjuk.
3. Felöntjük egy bögre (2,5 dl) zöldség alaplével vagy vízzel majd fűszerezzük sóval, borssal, fokhagymával és chilivel esetleg bio vegetával.
4. Amikor már majdnem teljesen puha a tök akkor hozzá keverjük a vöröslencsét, amit előzőleg elég megmosni áztatása nem szükséges.
5. Alacsony lángon addig főzzük, amíg a vöröslencse teljesen puha nem lesz, nem kell hozzá sok idő. Amennyiben szükséges közben pótoljuk a vizet és gyakran kevergessük mert ekkor már elég könnyen oda kap az alja!

Lehet fogyasztani vegáknak főételként, húsevőknek köreként vagy egyszerűen egy szelet kenyérrel vagy kétszersülttel... én így szeretem leginkább.


Jó étvágyat!

1 megjegyzés:

Bianka írta...

Izgalmas, finom lehet