2010. június 20., vasárnap

Filmes dobozban sült chilis-mézes csirkemell, márványsajttal töltött gombával. VKF XXXV. -Rakjunk tüzet!



Jó hosszú címe lett :D
Mikor Kata kiírta nekünk VKF XXXV. fordulóját rögtön tudtam, hogy ebből már nem maradhatok ki, vizsgaidőszak ide vagy oda...:) Hozzá tartozik, hogy először úgy volt, hogy ilyenkorra én már szépen végzek majd a vizsgákkal... aztán az élet másként rendezte :)))))

Először bográcsos pásztortarhonyát gondoltam, majd eszembe jutott, hogy párom anyukája még tavaly hozott haza filmes dobozokat kerti sütés céljából :) Mi is furcsán néztünk rá mikor előállt az ötlettel és valahogy tavaly végül ki is maradt, de most előástam a kamrából a dobozokat és kihasználva a hosszú esős napok utáni jó időt, tüzet raktam :) Illetve raktunk, mert párom anyukája segített, a ház férfi embere padlólapot rakott bent szegény :)

A filmes dobozban sütésnek van egy nagy előnye a sima grill rácson való sütéshez képest... szaftos marad a husi! Mindenféle trükközés nélkül (pl bacon és társai), bő olaj mellőzésével, víz adagolás nélkül isteni szaftos husi lesz, de megtartja a grillezés adta finom "füstös" ízt...

A titka az, hogy nem szabad közvetlen a tűzbe tenni az edényt, és nem kell alatta nagy tűzet sem csinálni, "közepes lángon" nagyon szépen sülöget. Lehet rácsra tenni, sajnos mi nem találtuk meg így maradt 2 fém rudacska ami megtartotta a dobozokat :)
A tetejét az elején teljesen rányomtam, majd kicsit lehúztam róla, a végén teljesen levettem.



A csirkét mi leginkább csípősen szeretjük, így ilyen pácot készítettem hozzá( 1/2 kg csirkéhez):
1 dl olaj
4 ek sötét szójaszósz
2 ek erős pista
1 tk őrölt chili
2 ek méz
kevéske bors
Sót csak a sütés előtt szórtam mindkét oldalára.

Alufóliával kibéleltem a filmes dobozt és ahogy írtam először lefedve sütöttem a tűz fölött, majd kissé félrehúztam, végül tejesen levettem a fedőt.

Hozzá készítettem egy kis csiperke gombát márványsajttal.
Igazából ennek a lényege annyi, hogy a gombát megpucolom, megmosom, kiszedem a szárát és a helyét megtöltöm márvány sajttal.
Amikor a hús már majdnem kész volt, akkor tettem a filmes dobozba, kevés ideig lefedve sütöttem, majd leszedtem róla és szép barnásra pirítottam.

Nagyon szeretünk a kertben sütögetni, legyen az bográcsozás, szalonna sütés, grillezés... :) Ezentúl a filmes dobozt is gyakran fogjuk használni ;)

12 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Ez valami eszméletlen :-) Még ilyet nem láttam sehol, bomba ötlet :-DDD

Livi írta...

Köszönöm Viki :)

Bianka írta...

Csúcs ötlet és nagyon finomak készültek rajta

mandy tarragon írta...

Filmes doboz... hát, ez valami ultra klassz :)

Livi írta...

Köszi lányok :)

Annie írta...

Egyszerűen zseniális. Bravúros. Tök jó!

ekszerlada írta...

:))))Miket ki nem találtok Anyóssal:))
Most akkor ha így szeretném elkészíteni ezeket a finomságokat,honnan tudnék szerezni filmdobozt?
Menjek be a moziba és mondjam
"Csókolom!!kellene nekem filmdoboz!"
Biztos értetlenül néznének rám,sőt,ha el is mondanám,mért ilyen sürgős:))))
Lehet megtapogatnák a homlokom:)))
Na,a márvány sajtos gomba a kedvencem!!Isteni!!Én szoktam avogádót is kibélelni vele,de még teszek bele baccont,só,bors flekken megsütve...hmmmm nyammmm!!!

Livi írta...

Annie köszi :) (Piruló fej)

Ildi :))))))) Hát igen... én sem tudom honnan vannak a dobozok. De szerintem Mo-on pincében, padláson biztos akadnak kallódó filmes doboz féleségek :) De amúgy ha van beáldozható tepsid akkor azzal is megoldható...:)
Jól hangzik az avokádós baconös csoda.... huh nyeltem egyet :))))

Gizi írta...

Nagyon kreatív vagy, szuper jó!!! Mire nem jó az üres filmesdoboz!!!:))
A husi és a gomba is remek, most nyelek nagyokat.:)

Livi írta...

Köszönöm Gizi, nagyon kedves vagy :)

Dia írta...

tetszik! Kreatív és biztosan finom is!

Livi írta...

Köszönöm Dia :)