2010. április 14., szerda

Panna cotta áfonyalekvárral, cukor nélkül


Igen megint panna cotta :) Gyors, nem teszek bele cukrot.... emiatt tökéletes mindenkinek. Az előző sikerén felbuzdulva készítettem egy fehér változatot is a családnak. Gyümölcs szószt nem volt kedvem csinálni, ezért (diabetikus) áfonya lekvárral dobtam fel. Ezzel volt egy kis gond :) Én bele akartam keverni, hogy a puding közepén legyen, de nem dermedt olyan hirtelen ahogy vártam és lesüllyedt az aljára....Mondom én, hogy ügyetlenkedem :D

Szóval az áfonya lekvárt simán lehet csak aztán rátenni, miután kiboríttottuk a formából, viszont így meg "szószosabb" lett.... Najó nem magyarázom a bizonyítványom, úgyis mindenki maga dönt mivel tálalja :D


Hozzávalók:
200 ml tejszín (nekem hab)
1 bögre (2,5 dl) tej
vanília (aroma vagy bourbon vaníliás cukor, nekem fél rúd vanília kikapart magjai)
20 gr (1 nagy csomag vagy 2 kisebb csomag) zselé
édesítőszer
+
3 evőkanál áfonya lekvár

Egy kis lábosban összekeverem a tejszínt és hozzá öntöm a tejet, amiben feloldottam az édesítőszert (nekem 25 szem tabletta). Bele keverem a vaníliát és a zselét. Felteszem forrni, közben finoman kiolajozok 1 nagy edényt vagy 3 kisebb edénykét.
Miután felforrt bele öntöm a forma feléig és teszek bele egy evőkanálnyi áfonya lekvárt, majd a tetejéig felöntöm a formát.
Megvárom amíg kicsit kihűl, hogy ne legyen nagyon forró, majd hűtőben dermesztem úgy 1,5 - 2 órát.
Kicsit hosszabb ideig tartott most, mert több tejet használtam. :)

Még mindig isteni!

14 megjegyzés:

Ami írta...

Ez a panna cottád is nagyon gusztusos lett :). Szívesen megkóstolnám! :)

Viszont lenne két kérdésem:

Pont tegnap készítettem én is. Nagyon hasonlít a receptünk, kb fél liter tej+tejszín, viszont csak 4 gr zselatin. Így is elég kemény lett, nem merem növelni a mennyiséget. Milyen fajta zselatint használsz, mert látom, Te jóval többet tettél bele?

A másik, hogy nem volt otthon vanília rúd, így bourbonos cukrot tettem bele. Sajnos az aljára ülepedett mind és úgy néz ki, mintha mákos lenne. Mondjuk mondhatnám, hogy direkt ilyen ;). Ha rendes vaníliát tennék, akkor az nem lenne ilyen?
Köszi előre is a választ! :)

Bianka írta...

Nagyon guszta, és finoooooom :)

Livi írta...

Ami köszönöm szépen! Zselatint azért tettem ilyen sokat, mert múlt héten volt egy próbálkozásom, amikor csak 7 gr zselatin ment bele és nem kötött meg :( Másnap reggel is vígan folydogált engem meg az idegbaj kerülgetett :( Nem tudom mi a titkod, hogy 4 gr-mal is működik :D Én meg csökkenteni nem merem :( Múltkor aldiban vettem valami márkátlant, most pedig a dr oetker féle nagy csomagos zselatint tettem bele.
A vanília szemek nekem is a tetejére mászkáltak, csak mivel ott most áfonya lekvár szósz szerűség van nem látszik! De nekem pl direkt tetszene ha látszódnának a tetején még jobban, szerintem úgy is szép :) Igazából sok okosat nem tudtam mondani :D

Bianka köszi :)

Ami írta...

Köszi a választ Livi!

Ez tényleg érdekes, mondjuk lehet, hogy volt az 5 gramm zselatin is mert kb-ra mértem, de akkor is jelentős eltérés van. Éééédekes :D, de a lényeg, hogy működik így is mind2nknek.
Vanília: én is gondolkodtam, hogy ez most így szép vagy mégsem az igazi, de végül szilvaszósszal lepleztem a pötyiket.

Andi írta...

Én is szívesen ennék belőle, már régen szeretnék készíteni, lehet rászánom magam....

Livi írta...

Ami, nincs mit :) Tudod az a fura, hogy még így sem lett olyan hiper masszív, ami ekkora különbségből mondjuk adódhatna. Sima normális állagú lett, szóval passssz :D Tényleg érdekes :)
A szilvaszósz jó ötlet!

Livi írta...

Andi egyszerre küldtük az előző kommentjeink :D
Ajánlom jó szívvel, mert nagyon finom!

endivia írta...

Hát igen. Nekem is inkább ebbe kellett volna ma belefognom, nem másba. Na majd legközelebb. Egyébként saccra mennyi cukrot tennél, ha azt tennél bele?

Livi írta...

Endivia volt valami konyhai baleset?
Saccra szerintem 4-5 evőkanál cukor kell bele, de mindenképp bele kóstolnék mielőtt a formába tölt9m, elég édes e :)

szepyke írta...

Imádom a panna cottát. Először, amíg nem olvastam, hogy édesítőszerrel van, majdnem megkérdeztem, hogy, akkor ez sós?:))) De aztán megnyugodtam!:)

pitypang írta...

Nyáron,mikor nagy a meleg,akkor fogok ilyet készíteni,nagyon jó ötletet adtál!!:)

Livi írta...

Szepyke sóóós???:D Fúúúj az nagyon kemény lenne :D
Andi örülök, hogy tudtam adni tippet, igen nyári melegben isteni... friss gyümölcsökkel nyamm :)

Gicus írta...

Hú de guszta!!! Ezt én is ki fogom próbálni.

Livi írta...

Gicus örülök, hogy tetszik :) Biztosan ízleni fog!