2010. március 21., vasárnap

Rumos diós tönköly keksz


Edó a napokban tette közé a mandulás tönköly keksz receptjét, megcsináltam és ISTENI :) Recept itt: http://gergelyne.blogspot.com/2010/03/mandulas-tonkolykeksz.html


Ez adta az ötletet a további variálásra. Mivel kezdek jobban lenni és valamennyire már érzem az ízeket is :D készítettem egy másik, hasonlóan egészséges verziót :)

Hozzávalók 17-20 db-hoz:

20 dkg teljes kirőslésű tönkölybúza liszt

5 evőkanál finomra darált dió

1 teáskanál sütőpor

1,5 evőkanál rum aroma

6-7 evőkanál méz

9 evőkanál olaj


A lisztet a diót és a sütőport összekeverem. Hozzá teszem a rum aromát és a mézet, bele öntöm az olajat. Elkeverem először kanállal aztán kézzel összedolgozom. Nem baj ha a végén nem áll össze teljesen a tészta, mert amikor formázzuk szépen összetapad az olaj miatt. Kis dió nagyságú gömböket alakítunk a kezünkkel, majd kilapítjuk őket.

Sütőpapírral kibéleljük a tepsit, egymástól pár centire elhelyezzük a tallérokat (terül sütés közben). Előmelegített sütőben !10! perc alatt készre sül! Nem kell tovább sütni (ahogy Edó is tanácsolta), mert egyrészt kiszárad, másrészt megéghet az alja :) Miután kisült várjuk meg amíg kihül, mert olyan finom omlós a tésztája, hogy törik.

7 megjegyzés:

Edó írta...

Ez a rumos-dios szerintem meg fincsibb a mandulasnal.Orulok hogy izlett nektek is,amugy masnap is nagyon finomak,sot harmadnap is,egyaltalan nem szaradtak meg.

Livi írta...

Köszi :) Nekem a mandulás kicsit jobban ízlett, mert mandula mániám van :D Csak van dió fánk és használni kell azt is :) Három napot nem tudom átvészelnek e a kis tallérok :)Köszi a receptet!

Bianka írta...

Nagyon finom lehet

Andi írta...

De csinosak.Imádom a mandulát, a rumos dióst is...

Livi írta...

Köszi Bia és Andi :)

Bianka írta...

Táskaborításra hívtak én meg téged :)

pitypang írta...

én is egy kis táskamustrára hívlak!! :)