2010. március 28., vasárnap

Húsvéti foszlós kalács,( a kenyérsütőgép segítségével)


Gondoltam ma egyet és csináltam egy próba verziót az ünnepi kalácsból.

Mindenképp szerettem volna a kenyérsütőgépben dagasztani, keleszteni, mert ezt a funkcióját csak elég ritkán tudom kihasználni, meg persze kevesebb a macera a tésztával ha csak az összetevőket kell az edénybe dobálni :D

Természetesen meglehet csinálni a robotgép "csigás" keverőjével, és persze puszta kézzel is!

Hozzávalók:
50 dkg fehér liszt
2,5 dl tej
5 dkg vaj
5 dkg cukor
1 mokkás kanál só
2 tojás sárgája
1 csomag (bourbon) vaníliás cukor
3 evőkanál vanília aroma (Ha szeretnénk a vaníliás ízvilágot, amúgy elhagyható!)
1 + 1/4 kis mérő por élesztő ( Dr Oetkerből 1/2 csomag) vagy 2 dkg sima élesztő
+ tetejére tej, cukor és opcionálisan: vaníliás cukor és darált dió


Elkészítés:

A tejet bele öntöm az edénybe, a vajat megolvasztom és ezt is hozzá teszem, majd a két tojás sárgáját is. Jöhet bele a liszt, egyenletesen eloszlatva. Az edény egyik felébe szórom a sót, a cukort és a vaníliás cukrot + aromát, a másik felébe az élesztőt.

A gépet beállítom a dagasztás programra, nekem így több mint másfél óráig tart, amíg megkeveri a tésztát és az szépen meg is dagad.

Robotgéppel vagy kézzel simán keverjük össze az összes hozzávalót (sima élesztőt persze futtassuk fel), majd takarjuk le, tegyük meleg helyre és várjuk meg amíg kb duplájára dagad.

Ha kész 3 részre választom (egyáltalán nem ragad, könnyen formázható) és mindegyikből a kezemmel 1-1 rudat sodrok. Az egyik végüknél összetapasztom őket, majd szorosan összefonom, másik véget is összetapasztom.

Sütőpapírral bélelt vagy kivajazott tepsibe teszem, tetejét megkenem tejjel és megszórom vaníliás cukorral és kevéske darált dióval.

Közepes lángon kell sütni, amíg szép aranybarna nem lesz. Sajnos az én gázos sütőm nagyon nagyon erős és egy pillanat alatt odakapott a teteje, de ez ne ijesszen meg senkit, részben az én bénázásomnak is köszönhető :D Először magas lángra tettem.......:)

Ha megsült akkor még forrón kenjük meg cukros tejjel, mert állítólag ettől lesz igazán foszlós.

A receptet e-mailben kaptam valószínűleg kimásolva valahonnan, sajnos forrást nem tudok megadni így, de ha valaki ráismer akkor KÖSZÖNÖM :)

Valóban nagyon finom és igazán foszlós, lágy kalács!

(A képen látható kis Húsvéti asztali díszt én csináltam még tavaly :), a nyuszi pedig családi örökség)

5 megjegyzés:

Andi írta...

Jaj nekem is ott figyel a gépem a szekrény tetején. Elő kelleni vennem.
Ügyes vagy, szép lett nagyon!

Livi írta...

Köszönöm szépen :) Hát remélem hétvégén még szebb lesz és nem ég oda :)
Igen a kenyérsütőgép nekem is a szekrény tetején szokott figyelni... néha előmászik aztán meg vissza alukálni :)

Judith írta...

Nagyon szep lett a kalacs, Livi! Gratula!

Bianka írta...

Szép lett :) És ügyi vagy az asztaldísz is szép

Livi írta...

Köszönöm Judith és Bia!!!! :)