2010. március 30., kedd

Gabonakeksz húsvéti tojásnak álcázva, avagy mit érdemes adni csokitojás helyett


A dolog ott kezdődik, hogy nem szeretem se a csoki Mikulást.. se a csoki Nyulat... OK van olyan amelyik kifejezetten finom :) De általában 90 %-a nem olyan jó... + Mostanában max diabetikus csokit eszünk. Na de akkor milyen "húsvétos" dologgal rukkoljak elő a kalácson kívül?:) Hát gabonakeeeeeeeeksz, persze tojás alakban, pirosan mert ugyan az ételszínezék nem a legjobb de hát na.... Nem használom minden héten, egy évben 1-2× belefér :)


A napokban több hasonló keksz recepttel találkoztam, de ennek a keksznek az egésze saját agyszülemény :)

Hozzávalók:
16 evőkanál teljes kiőrlésű rozsliszt
16 evőkanál kukoricaliszt
4 evőkanál búza finomliszt
5 evőkanál zabpehely
2,5 teáskanál sütőpor
1 tojás
14 evőkanál méz (Kb 200 gr)
3 evőkanál cukor (kevésbbé édesszájúaknak elhagyható)
2 vaníliás cukor (bourbon)
2 evőkanál vanília aroma
10 dkg olvasztott vaj/margarin
1 fiola málnapiros ételfesték (mindenhol kapható zöld kupakos)
+ olaj arra az esetre ha nem állna össze a tészta, én 4 ek tettem bele
Egy nagy tálban összekeverem a 3 féle lisztet és a zabpelyhet, hozzáadáom a vaníliás cukrot, az aromát és a sütőport. Következik a tojás, az olvasztott vaj, és az ételfesték. Jól össze kell keverni, majd kézzel gyúrni egy kicsit Ha nem áll össze és túl porhanyós marad akkor jöhet annyi olaj amennyivel már annyira egyben marad, hogy kis golyókat lehessen formázni belőle.
Kb diónyi vagy annál kicsit kisebb gömböket formázunk a kezünkkel, ellapítjuk és az egyik oldalát keskenyítve tojássá alakítjuk őket. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és magas lángon (180 fokon) 18-20 perc alatt készre sütjük. Én az aljukat szoktam megnézni, ha !nagyon! enyhén megpirult akkor veszem ki. Mikor kivesszük nagyon puha, de ahogy hűl omlós keksszé változik :)
Megpróbálkoztam zabpehely "mintával"... sütés előtt néhányat megszórtam, de őszintén szólva egy kis része lepereg... Érdemes díszíteni esetleg tojás+porcukor mázzal, mint a mézeskalácsot :) Már akinek van az ilyesmihez türelme/ideje ;)
Már ma elkészítettem, mehet üvegbe és Húsvétkor csak gyorsan elő kell szedni, kitenni az asztalra és előtte foglalkozhatok mással is :)

3 megjegyzés:

Bianka írta...

Nagyon-nagyon aranyos

Andi írta...

Tényleg nagyon arik. Én még sohasem használtam ételfestéket.
Nagyon szépek a színek.

Livi írta...

Köszi Bia és Andi :)
Andi nekem is ez volt kb 2. vagy max a 3. alkalom... Szerintem azért lett ilye szép a színe mert a rozsliszt mély sötét színe feljavította.... De ez csak tipp :)
+ Hát nem kevés az az 1 ampulla festék :)