2010. március 30., kedd

Stíriai metélt hirtelen ötlettől vezérelve :)


Úgy is mondhatnám hirtelen felindulásból elkövetett stíriai metélt... mert, hogy kb 5 perc alatt döntöttem el, hogy ez lesz a mai ebéd.

Ebből adódóan nem is volt itthon minden összetevő, a tejföl hiányzott :) Rögtön tanácsot is kértem, többek közt Biankától is, és arra jutottunk talán nem lesz nagy gond ha helyette édes görög joghurtot használok...

Több receptet is átnéztem és azok nagy része egyben levő, vágható verzió volt.... én viszont az önkiszolgáló étteremben nem ilyet ettem :) Pont az tetszett abban, hogy külön váltak a metélt kockák amiket krémesen ölelt körül az édes szósz.
Nem tudtam milyen lesz az én művemből, végül egy átmeneti verzió lett belőle :)

Nekem nagyon ízlik!!!

Hozzávalók:

Metélthez:
500 gr túró
20 dkg liszt + kevés ha nem állna össze + deszka lisztezéshez
1 ek tejföl (nekem ugye ez is joghurt volt)
1 tojás
1 vaníliás cukor
3 evőkanál cukor

Szószhoz:
2 pohár joghurt vagy 2-3 dl tejföl
2 tojás (a legtöbb recept többet írt 3-4 db-ot de szerintem az sok)
1 vaníliás cukor
1 evőkanál vanília aroma
4-5 evőkanál cukor
+ sütéshez kevés vaj és zsemlemorzsa


A túrót áttörjük és hozzá keverjük a tojást a tejfölt vagy a joghurtot, a cukrot és a vaníliás cukrot. Végül hozzá adjuk a lisztet és összedolgozzuk. Nyújtódeszkát alaposan belisztezzük, azon nyújtsuk ki a tésztát, sok recept írt gyufaszál nagyságot, de én fél cm - egy cm vastagra hagytam csak....Mert, hogy én ilyet ettem :) Majd rombuszokat vágtam belőle (kb 3×4cm-sek).
Vizet forralunk kevéske sóval, ha már forró akkor mehet bele a feldarabolt tészta. Addig kell főzni amíg a víz tetejére feljönnek. Leszűrjük és hideg vízzel lehűtjük.
A szószhoz összekeverjük a felsorolt összetevőket, a tojást elvileg külön kell választani és a fehérjét kemény habbá verve hozzáadni, nem butaság de én kihagytam... Elromlott a habverőm :(
Egy tűzálló edényt kivajazunk, kimorzsázunk és bele öntjük a leszűrt tésztát, ráöntjük a szószt.
Sütőben magas lángon addig sütjük, amíg a teteje szépen megpirul.
Tálaláskor szórjuk meg porcukorral vagy vaníliás porcukorral, tehetünk rá még lekvárt is... :)
UPDATE!!!: Amikor teljesen kihűlt akkor tökéletesen össze állt, tökéletesen vágható lett!!! ;)

6 megjegyzés:

Bianka írta...

Akkor még sem kellett közértbe menni ;)
Finom lehet

Livi írta...

Hááát a metélt miatt nem, de délután azért tescoztam kicsit :D
Igen tényleg fini :)

e-agi írta...

Elküldtem a kolléganőimnek a blogod linkjét, mert épp stíriai metélt receptre vadásznak már egy ideje! Tuti ki fogják próbálni! :) Én is rászánom majd magam vmikor, mert nagyon szeretem!:) Ügyes vagy!

Livi írta...

Ági köszönöm szépen! :)
Sok sikert nektek, ha kipróbáljátok!!! :)

Adri írta...

Hmmm, fini lehet nagyon, főleg a joghurttal. :) Nagyon jó ötlet!

Livi írta...

Köszi Adri :)