2010. március 15., hétfő

Fehérkenyér recept kenyérsütőgéphez, néhány hasznos gondolattal :)


Amikor megvettük a kenyérsütőgépünket körbekérdeztük az ismerősöket, hogy valaki mondjon mááááár egy jó kis bevált receptet :) Nem akartuk végig játszani az elrontom, elrontom... majdnem sikerült.... már tényleg majdnem jó... VÉGRE siker fázisokat :) Úgyis már sokan végig játszották helyettünk... Így kaptuk mi is ezt a receptet és azóta is csak ezt használjuk, ha fehér kenyeret sütünk.
Használható normál és gyors programhoz is, mi már csak a gyorson sütünk, mert valahogy úgy jobban ízlik...:)

Úgy írom le most a receptet, hogy az is boldoguljon vele, aki esetleg most vásárolt gépet :)


Hozzávalók:
2 pohár (240ml-es) + 30 ml kb szobahőmérsékletű víz --> 510 ml (A 240 ml-es kis műanyag poharat adják a géphez általában)

2 evőkanál olaj (mi ezt kiszoktuk hagyni)

75 dkg liszt

3 kis mérő só

3 kis mérő cukor

1 + 1/4 kis mérő por élesztő (A kis mérő annak a 2 fejű mérő eszköznek a kisebbik része amit adnak a géphez)


Elkészítés:
A gépből a formát kivesszük, bele helyezzük a forgató karokat, és kivajazuk kiolajozzuk az oldalát, ugyan elvileg tapadás mentes, de az ördög nem alszik... én mindig kiolajozom.

Bele öntjük az 510 ml vizet, és ilyenkor kell bele tenni a 2 evőkanál olajat is.
Majd a 75 dkg lisztet egyenletesen bele öntjük. A forma mindkét felén csinálunk egy pici kis mélyedést (nem szabad a vízig! éppen csak az ujjunkkal kotorjunk egy mini helyet), az egyik oldalába jön a 3 kis mérő só, a 3 kis mérő cukor, a másik oldalába pedig az 1 és 1/4 kis mérő por élesztő.
Nincs is más dolgunk, helyezzük vissza óvatosan a gépbe a formát, ha jó helyen van kattan :)

Állítsuk normál (ebben az esetben magasabb és lazább tésztát kapunk) vagy gyors programra (képen látható kenyér is így készült).
Mikor elkezd a keverő lapátka dolgozni (kerreg a gép:) ), akkor nézzünk rá, mert előfordul, hogy valamiért rosszul helyezkedik és előfordulhat, hogy nem forog. Ha így van, csok nyomjuk a kezünkkel a lapátkát a helyére.
A tésztának egy kis sima felületű labdává kell összeállnia a keverés során. A kelesztés alatt ez szépen elterül a formában, és kb a forma tetejéig megnő. A sütés során is nő, így a közepe magasabb lesz mint az edény fala.

A formából kiszedni néha könnyebb néha nehezebb... Ha nagyon nem akar kijönni, akkor én a forma alján levő keverő lapát csatlakozásokat szoktam elkezdeni tekergetni :) Így elenged...
Van aki kiszedi a kenyérből rögtön a keverő lapátkákat (mert hogy ezek általában benne maradnak), én csak akkor szedem ki, ha a szeletelés során oda jutok.

Remélem tudtam hasznos kis tanácsokat adni. :)

A házi kenyér egyébként mindig nagy siker ha vendégek jönnek... egy jó kis bográcsos étel mellé... isteni :)


2 megjegyzés:

Bianka írta...

Szép lett és valóban más, jpbb fenségesebb a boltinál

Livi írta...

Köszi! :) Képzeld ez most nem is lett olyan szép, szerintem tudta, hogy leakarom fotózni és direkt :)
Amúgy nagyon ritkán csinálunk már... fehérkenyeret nem igen eszünk, rozs cipót veszünk nagyritkán. De most jól esett egy falat.