2009. december 28., hétfő

Szerencsehozó malac sütemény Szilveszterre - Egyenlőre saját kép nélkül



Ez egy olyan sütemény, amit már két éve minden év végén elkészítek. Egy jópofa sütinek mindig nagy sikere van a szilveszteri házi buliban ;)


A formázás egy picit macerás ugyan, de kárpótlásként a tészta elkészítése egyszerű.


A receptet szakácskönyvből néztem ki anno, tavaly változtattam minimálisan a recepten, ezt majd a végén írom meg.




Hozzávalók:
50 dkg liszt

25 dkg margarin

15 dkg marcipán massza (a boltban kapható Szamos marcipán rúd pont ekkora, de saját magunknak is elkészíthetjük a marcipánt!)
15 dkg cukor

4 tojássárgája

4 ek tej

A tetejére:
5 dkg mazsola
0,5 dl tej

A lisztet és a cukrot összeöntjük egy viszonylag mély tálba, bele morzsoljuk (esetleg reszeljük) a marcipán masszát. Jöhet bele a tojássárgája, a margarin, és annyi tej amennyivel összeáll.

Lisztezett deszkán 3-5 mm vastagra nyújtjuk és kezdődhet a szaggatás...

Vegyünk 2 kör alakú formát, egy kisebbet és egy nagyobbat. Nálam a nagy a pogácsa szaggató, a kicsi pedig általában egy pici pohárka...


A nagy körből szaggassunk kétszer annyit mint a piciből, a malac egy nagy, egy félbevágott nagy, és egy kis körből áll össze. --> Kép1 (Elnézést a béna képért, de nem tudtam jobban szemléletetni, 29-én vagy 30-án fogom megsütni, akkor mutatok saját fotót)


A szemek 2-2 mazsolából állnak, az orrocskának pedig fogpiszkálóval szúrjunk 2 lyukat. Sütőpapírral borított tepsire helyezzük őket, megkenjük tejjel és 180 fokon kb 15 perc alatt aranysárgára sütjük őket.

Na és akkor elmondom az én változtatásaimat:
+ Hozzávalók:
Kb 1-2 ek mandula aroma (színtelen! (pl dr oetker), ha nem akarunk zöld malackákat ;) )
Piros ételszínezék
1 tojássárgája

Az első év után a tapasztalatom az volt, hogy ennyi liszthez baromi kevés a 15 dkg marcipán... alig lehetett érezni, ezért okulva ebből következő évben már mandula aromát is adtam hozzá, nem kell sajnálni mert elég sok a tészta.

A piros ételszínezéket a poén kedvéért tettem hozzá, nekem tetszenek az így kapott kis rózsaszín malackák ;)

A tojássárgája pedig a végén kell a szemecskék felhelyezésénél, ugyanis pusztán a tej nem "ragasztja oda" őket! Én úgy csinálom, hogy belenyomom a mazsolákat majd finoman megkenem a tojással, végül a tejjel megkenem az egészet.

Figyeljünk rá, hogy jó erősen legyenek egymáshoz tapasztva a részek!


Jó sütögetést!

3 megjegyzés:

Réka írta...

Remélem Szilveszter után kapunk saját képet is, mert nagyon jól hangzik!:)

Réka írta...

És passzol az avatarunk;)

Livi írta...

Köszi :) Érkeznek majd a képek mindeképp! 30-án fogom elkészíteni!
Jaja avatarunk király ;)
Most dekoráltam ki sok sok ilyen képpel a konyhám :)