Első bejegyzésem mi más is lehetne, mint egy karácsonyi süti?
Nem tudom mi minősül saját receptnek, de mindenesetre az ízesítését én találtam ki...
Hozzávalók:
2,5 pohár liszt
1 pohár cukor
12,5 dkg vaj vagy margarin
1,25 dl tejföl
1 tojássárgája
1/2 tk szódabikarbóna vagy sütőpor (én utóbbit használtam)
pár csepp vanília aroma
1 csomag bourbon vaníliás cukor
2-3 ek méz
3 ek őrölt gyömbér
10-15 dkg durvára tört mandula
1-2 ek méz
Díszítéshez (ami jelen esetben fokozza az ízélményt) kis csomag kandírozott gyümölcs, (én sárgadinnyét használtam)
Kevés mandulát (kb 1/3át) és az összes kandírozott gyümölcsöt tegyünk rögtön félre, illetve a 1 ek gyömbért keverjünk el 4 ek cukorral, ezzel fogunk a végén díszíteni. A tojássárgája kivételével keverjük össze a hozzávalókat, ha a tészta ragadós lenne (pl a méz miatt), nyugodtan keverjünk még hozzá lisztet!
Jól dolgozzuk össze a tésztát(ekkor kerül bele a mandula nagy része és a maradék gyömbér is!) , majd tegyük 20 percre a hűtőbe. A hidegben pihenés után nyújtsuk ki kb fél cm vastagra, és kezdődhet a szaggatás.
Én az ünnepre fenyő és csillag alakot választottam, a képeken ez látható... húsvétkor is egészen biztosan elkészítem ezt a sütikét, de akkor nyuszi és virág formákat fogok használni... időtlen a recept ;)
A kiszaggatott formákat vajjal kikent tepsibe helyezzük, megkenjük a tojássárgájával és díszítjük az előzőleg félretett mandulával és kandírozott gyümölccsel valamint megszórjuk a gyömbéres cukorral.
A sütőben 220 fokon (gázsütőn használjuk a magas lángot) kb 10-15 percig sütjük... Igazából tudom, hogy minden sütő más és más, ezért inkább úgy írom, hogy amikor kezd szép arany színt kapni ki is vehetjük. Figyeljünk, hogy a sütikék alja ne égjen le (mint az én egyik tepsim esetében...), de ne is maradjon nyers!
Dobozban sokáig eláll, sőt friss ropogós marad!
Jószívvel ajánlom mindenkinek!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése