2013. október 24., csütörtök

Túrós-szőlős és túrós-barackos galette


Ez a recept is a Kifőztük magazinban jelent meg!


Hozzávalók
A tésztához:
18 dkg liszt
9 dkg vaj
1 tojás
2 evőkanál tejföl
3 evőkanál xilit

A töltelékhez:
20 dkg sovány túró
1 tojás
4 evőkanál xilit
1 fürt szőlő
vagy
3 szem barack


Elkészítés:
A lisztet nyújtódeszkára halmozzuk, a közepébe öklünkkel egy mélyedést képezünk, ide tesszük a kockára darabolt vajat, a tojást, a xilitet és a tejfölt. Ujjainkkal morzsolgatni kezdjük, fokozatosan egyre több lisztet adva hozzá. Az összeállt tésztát minimum 30 percre a hűtőbe helyezzük.
A töltelékhez a túrót a tojással és a xilittel összekeverjük, használhatunk robotgépet is. A szőlőfürtről leszedjük a szemeket, igény szerint félbe is vághatjuk, illetve ki is magozhatjuk. 
Egy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük a tésztát, kezünkkel kilapítjuk, úgy hogy nagyjából kör formát vegyen fel a tészta. A tölteléket a közepére halmozzuk, úgy hogy a szélén hagyjunk néhány centiméter üres részt, majd ezt hajtsuk fel a töltelékes rész szélére.

 Ezután a szőlőszemeket vagy a barack szeleteket halmozzuk a szabadon maradt, túrós töltelékre, kezünkkel kissé nyomkodjuk is le a gyümölcsöket.

A gelette-et sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük majd 180 fokon körülbelül 25 perc alatt készre sütjük. A sütemény akkor jó, ha a tészta felhajtott széle is aranybarnára sült.

A fenti mennyiségből három darab 10 cm átmérőjű sütemény készülhet, de akár egyetlen kb 26 cm átmérőjű süteményt is készíthetünk belőle.

Nincsenek megjegyzések: