2013. szeptember 30., hétfő

Mini falafel golyók friss salátával


Jól szállítható... ugyan már nincs piknik szezon, de a munkahelyre is vihetjük :)

Hozzávalók 4 személyre:
- A falafelgolyókhoz:
1 db csicseriborsó konzerv (240 gr csicseriborsó)
1 kisebb fej vöröshagyma
1 nagy tojás
2 gerezd fokhagyma
1 mokkáskanál őrölt koriander
1 mokkáskanál őrölt római kömény
1/2 mokkáskanál görögszéna
2 evőkanál pirított szezámmag
3-4 evőkanál zsemlemorzsa
1 mokkáskanál só

- A salátához:
1/2 fej jégsaláta
1 fej lila hagyma
4 db érett paradicsom
1/2 kígyóuborka

- Az öntethez:
1 dl joghurt
1 dl tejföl
2 gerezd fokhagyma
1 mokkáskanál szárított koriander
csipetnyi bors
csipetnyi cukor

Elkészítés:
Kezdjük a falafel golyókkal. A csicseriborsó konzervet leszűrjük és alaposan átmossuk. A hagymát felkockázzuk és a csicseriborsóval együtt egy turmixolásra alkalmas edénybe helyezzük. Hozzá adjuk a fokhagymát, a tojást és a fűszereket, ezután botmixer vagy turmixgél segítségével pépesítjük. Ezután hozzá adjuk a zsemlemorzsát és a pirított szezámmagot, egy lágy de formázható masszát kell kapnunk. A hűtőszekrénybe helyezzük legalább egy órára, majd vizes kézzel gombócokat formázunk és bő olajban kisütjük. A megadott mennyiség körülbelül 20 db golyóhoz elegendő.

Közben a jégsalátát felcsíkozzuk, a lila hagymát vékony karikára vágjuk, paradicsomot felcikkezzük, az uborkát lereszeljük, vagy karikára vágjuk majd összekeverjük. Az öntethez a joghurtot és tejfölt elkeverjük, hozzá adjuk a zúzott fokhagymát  és a koriandert majd ízesítjük sóval, borssal, ízlés szerint cukorral vagy más édesítővel. Ezután a salátára borítjuk és alaposan elkeverjük.

Tálaláskor adhatunk mellé pita kenyeret.

Ez a recept is a Kifőztük magazinban jelent meg!

Nincsenek megjegyzések: