2012. szeptember 22., szombat

Sütőtök krémleves, avagy a hideg évszakok kedvence

Kedvenc... legalábbis nálunk, de csak akkor ha nagyon csípős, kellemesen fűszeres. El sem tudom képzelni, hogy néhány évvel ezelőttig nem is ettem sütőtököt. A sütőben sült klasszikus változat most sem a kedvencem, de már megeszem...  azonban fűszeresen, krémlevesként, salátaként már a kedvenceim közé tartozik. 



Hozzávalók - kb 6-8 személyre:
Kb 800 gr sütőtök 
1 nagy fej vöröshagyma
olaj vagy vaj
alaplé vagy víz 
só 
bors
chili - nekem egy csapott teáskanál őrölt 
gyömbér - kb 3-4 cm a frissből reszelve vagy kb szintén egy csapott teáskanál őrölt
1 dl tejszín vagy tej

Elkészítés:
A sütőtököt megpucoljuk (igen én is utálom), majd kis kockákra vágjuk. A hagymát felaprítjuk majd kevés zsiradékon üvegesre pirítjuk, majd hozzá adjuk a sütőtökkockákat és vele együtt pirítjuk tovább 1-2 percig. Majd felöntjük annyi vízzel amennyi éppen ellepi a tököt, sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük. Addig főzzük amíg a sütőtök megpuhul, ez körülbelül 15-20 percet vesz igénybe de nagyban függ a zöldségtől. Ha ezzel elkészültünk botmixerrel krémesítjük a levest, közben apránként adjuk hozzá a tejszínt vagy a tejet. Forraljuk fel újra, ha szükséges állítsunk a fűszerezésen. 
Pirított bacon-nel, szezámmaggal, tökmaggal vagy pirított kenyérkockákkal is tálalhatjuk, de szerintem önmagában fogyasztva is nagyon finom, kevés balzsamecettel meglocsolva.

3 megjegyzés:

Livi írta...

Köszönöm :))

Baloghné Kele Judit írta...

Imádom a sütőtököt! A leves kapcsán találtam rá a blogra és mit ne mondjak
nagyon finom ételeket készítesz és a fotókat is kellemes nézegetni! Viszem a receptet, ha nem baj:)
Üdv: Juditka

Livi írta...

Kedves Judit! Nagyon köszönöm! Majd számolj be róla milyen lett :)