2012. augusztus 19., vasárnap

Tortilla tekercs vagy wrap (?) chilis pirított padlizsánnal

Dizájnmenza hívta életre a dobozos játékot, amire ezúttal én is szeretnék egy recepttel pályázni. Az aktuális téma a késztermékek helyettesítése, ami nekem nagyon kedves téma. Nem tagadom én is vásárolok késztermékeket, sőt még fűszerkeverékeket is, de törekszem ezek vissza szorítására és az organikus készítmények mára már sokkal közelebb állnak hozzám.




A kiírás szerint leginkább egy az egyben való konyhai másolatok készítése a cél, de én szeretnék élni a kiskapuval... mivel körülnéztem a wrap kínálatban pl: Mc'Donalds, Star Kebab stb és azt láttam nincs vega kínálat! Én a nagy melegben nem kívánom a húst, még a grillt sem... Ezért ezt most padlizsánnal helyettesítettem de a recept végén leírom hogyan készülhet otthon "gyorséttermi wrap" :)

Hozzávalók:
A tortillához - 6-7 db:
240 gr finomliszt (a gyorséttermi tortillák tapasztalatom szerint nem tartalmaznak kukoricalisztet, de fel lehet dobni ha 50%ban azzal készítjük, én természetesen a felét update master mix-re cseréltem magunknak)
70 gr növényi zsiradék - bio margarin vagy kókuszzsír
1 mokkáskanál sütőpor
1 mokkáskanál só
langyos víz - nekem kb fél bögrényi kellett

A töltéshez:
Szósz: 1 pohár natúr joghurt, 2 gerezd fokhagyma, kis marék friss petrezselyem
Ízlés szerint zöldségek, amik az éttermekben általában megtalálhatóak: jégsaláta, hagyma, paprika, uborka és káposzta

A padlizsánhoz:
1 padlizsán 
1 mokkáskanál őrölt chili
olaj

Elkészítés:
A tortilla tekercsekkel kezdjük. A lisztet elkeverjük a sütőporral és a sóval, hozzá adjuk a zsiradékot majd a liszttel elmorzsoljuk. Folyamatosan adagoljuk hozzá a vizet amennyivel összeáll, egy jól gyúrható, nyújtható tésztát kell kapnunk. Szétosztjuk kb 6-7 kis adagra, nyújtódeszkán amennyire csak lehet kinyújtjuk - törekedjünk a kör alakra :)
Forró, száraz serpenyőben süssük készre, akkor jó ha mindkét oldala aranybarna színt kapott. Itt érdemes figyelni, hogy ne süssük túl mert akkor törni fog a tekerésnél!

A padlizsánt végtelenül egyszerűen kell elkészíteni. Én megpucolom, de voltaképpen ha zsenge a zöldség nem is muszáj. A hosszában kb fél centis szeletekre vágjuk majd mindkét oldalukat sózzuk és megszórjuk kevés! :) őrölt chilivel. Egy serpenyőben olajat hevítünk és a szeletek mindkét felét megpirítjuk.

A szószhoz a joghurtot keverjük egy a zúzott fokhagymával és az apróra vágott petrezselyemmel.

A választott zöldségeket vékony szeletekre vágjuk.

Én azt szeretem ha az asztalnál ott van minden hozzávaló és mindenki magának állítja össze a tekercsét. A tortillát megkenjük gazdagon szósszal - ez puhít is a tésztán - rá a zöldségek vagy a hús és az nyer, aki a legügyesebben összetekeri :) Érdemes egy szalvétával összefogva enni és akkor már majdnem teljes is a gyors éttermi "élmény"! :)

Ha a gyorséttermi wrap-et akarjuk utánozni akkor padlizsán helyett tegyünk csíkokra vágott rántott vagy grillezett csirkemellet. A töltelék része lehet továbbá vékony szeletekre vágott cheddar sajt.

Nos ez olyan recept amit hosszabb leírni mint megcsinálni :)

1 megjegyzés:

Dagadt Röfik írta...

Nagyon klassz recept, és még fogyókúrás is!