Rachel Allen könyve nagyon jó! Nem bírom letenni, annyi szuper recept van benne :)
A mai bejegyzésben rögtön két receptet is megmutatok, mert a citromos keksz és a lekvár is a könyvből van... fantasztikusan passzolnak egymáshoz.
Hozzávalók kb 6-7 dl lekvárhoz - ennyi nem szükséges a kekszhez, de jó ha marad ;) :
450 gr rebarbara megtisztítva, feldarabolva
450 gr cukor
1 nagy vagy 2 kisebb citrom leve
2 ek frissen reszelt gyömbér
2 ek frissen reszelt gyömbér
50 ml víz
Hozzávalók kb 35-40 db kisméretű keksz koronghoz:
175 gr liszt
100 gr puha vaj
1 nagyobb (kezeletlen) citrom reszelt héja
50 gr cukor
Elkészítés:
Kezdjük a lekvárral! Nem nagy kunszt az egész :) A hozzávalókat tegyük egy lábosba, először közepes lángon melegítsük, amíg a cukor elolvad utána nagyobb lángra tehetjük és hagyjuk addig forrni amíg besűrűsödik. Kb 20-25 perc elég neki. Egy kis tálkányit hagyjunk hűlni a többit tegyük fertőtlenített üvegbe és jól zárjuk le.
A kekszet összeállítani sem lesz nagy ördöngösség. A lisztet és a citrom lereszelt héhát egy tálba tesszük, hozzá adjuk a puha vajat és elmorzsoljuk benne, majd hozzá keverjük a cukrot is. Kezünkkel összegyúrjuk, ha nem állna össze azonnal se adjuk hozzá vizet! A recept így működik ahogy van, csak ne adjuk fel :) Viszonylag hamar összeáll.
Lisztezett nyújtódeszkán fél cm vastagra nyújtjuk majd kiszaggatjuk.
Sütőpapírral borított tepsin 6-10 percig aranybarnára sütjük majd sütőrácson hagyjuk kihűlni.
A kihűlt kekszeket a rebarbara lekvárral összetapasztjuk.
2 megjegyzés:
éljen, neki is fogok azon nyomban - a lekvár már tegnapról elkészült....
Helyes helyes! :) Kekszet mindenkinek!
Megjegyzés küldése