2011. október 23., vasárnap

Hajtogatott sajtos pogácsa - update 1



Sziasztok! Újra nyit a gyémánt konyha :)
Ismét van elég időm főzni és egyben blogot írni... Mostantól azonban jelentősen megnő majd az update receptek mennyisége.
A héten többször is teszteltem a Norbi update master mixet és nekem nagyon bevált. A sütemények tésztái összeállnak és a főzelék rántásánál is bevált.

Íme a hétvégi csemegénk, ami nemcsak finom, de akkor sem kapunk frászt ha utána ráállunk a mérlegre.

A recept alapját itt találtam.

Hozzávalók a tésztához:
25 dkg fehér liszt
25 dkg master mix
10 dkg light margarin
3 dl tej
3 g szárított élesztő
3 teáskanál cukor
1 púpozott teáskanál cukor

A hajtogatásnál:
10 dkg light margarin
20 dkg reszelt sajt - lehetőleg nem túl zsíros

A tészta hozzávalóit a kenyérsütőgépbe helyezzük (előbb a nedves majd a száraz a hozzávalókat), és a dagasztó programra kapcsolva hagyjuk, hogy a gép keverjen helyettünk, vagy a robotgép dagasztó karjával összekeverjük.

Miután a tészta összeállt 30 percig langyos helyen hagyjuk kelni.

Kb fél cm vastagságra kinyújtjuk, majd megkenjók az olvasztott vaj 1/3-ával és megszórjuk a sajt 1/3-ával. Ezután összehajtjuk, előbb lentről fölfelé (a téglalap közepéig) majd fentről lefelé, jobbról balra, majd balról jobbra.
10 percig hagyjuk tovább kelni majd még kétszer megismételjük a fenti folyamatot.

Végül kinyújtjuk, megszórjuk reszelt sajttal vagy valamilyen maggal (pl szezámmag, lenmag stb), majd kis négyzeteket vágunk belőle és sütőpapírral bélelt tepsiben aranybarnára sütjük.
A képen is látszik, hogy nekem sajnos odakapott az alja ezért érdemes gyakran ránézni!

Az eredeti recept szerint még felkockázva is kell hagyni kelni 15 percet de én ezt csak egyszer vártam ki és akkor bizony túlkelt a tészta.

Nagy siker még update-esen is ;)
Link

7 megjegyzés:

bodzablog írta...

Szia! Ez ötletes, de megakadt a szemem a 3 dkg szárított élesztőn. Ugy nem? Az kicsit sok lenne, kb. 15kg lisztből készült pogit is meg lehetne csinálni annyi szárított élesztővel :))) Szerintem frissre gondolhattál, nem?

Bianka írta...

Újra itt tök jó, nagyon guszta

Névtelen írta...

Pogácsába mi a fenének bő 4 kanál cukor? Még ha a friss élesztőt kellene felfuttatni, ahhoz egy csipet kellene, ne de szárított élesztős sajtos pogácsába???
bárányka

Névtelen írta...

Mindegyik így elégett, vagy direkt ezeket fotóztad?

Livi írta...

Bodzablog köszi javítom 3 grammra :) Kedves névtelen, köszönöm a kritikát én receptet követtem legközelebb kipróbálom kevesebb cukorral.
+ Nem égett el persze mind, csak a szebbeket rögtön felfalta a család és sajnos csak ez maradt mire eljutottam a fényképezésig... nem gondoltam, hogy bárkit zavar, bocsi.

Livi írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Névtelen írta...

Igen idióta, mindegyik elégett biztosan. Tudnám mi szükség van ilyen építő jellegű megjegyzésekre... Inkább lapozz tovább majomember!
Ne, törődj vele Livi! Örülök, hogy újra csinálod!