2010. május 5., szerda

Zabpelyhes sós keksz,az egészséges sós finomság


A diétázók egyik legnagyobb ellensége az amikor SÓSAT kíván a szervezet nassolásért felelős központja... Hiszen ha nagyon édességre vágyunk viszonylag egyszerűen szerezhetünk/készíthetünk cukormentes pudingot, diétás csokit stb... vagy egyszerűen eszünk egy kis joghurtot, gyümölcsöt.... na de a SÓS...
Nem tudom ki hogy van vele, de nekem ez komoly gond :)
Ráadásul holnap non stop konferencián leszünk a Várban, oda ugyan elég közel van a Moszkva tér, de az 1 órás ebédszünet arra nem elég, hogy leérjünk, együnk és vissza érjünk... vagyis muszáj volt készítenem valami kis elvihetős finomságot. Ha lehet minél egészségesebbet!

A zabpelyhem(, amit az Aldiban 150 Ft-ért lehet még mindig kapni! ) még volt, más egészséges lisztem meg nem így egyszerű volt a döntés... a neten keresgélve erre a receptre akadtam:
http://beck.blog.hu/2009/11/02/zabpelyhes_sos_keksz

Minimálisat változtattam rajta, mert nem kívántam a zöldfűszert, ráadásul csak füstölt sajt volt itthon és hirtelen nem tudtam elképzelni kakukkfűvel vagy bazsalikommal :)


Hozzávalók:

eredeti:
20 dkg zabpehely

25 dkg reszelt sajt (nekem füstölt)

5 evőkanál liszt

3 evőkanál tejföl

2 tojás

1/3 csomag sütőpor

amit még tettem hozzá:

5 evőkanál kukorica liszt (a kekszekkel csodát tesz)

0,5 dl olaj (csak hogy jobban össze álljon)


3 kis csipet só

Nem nagyon ragozom az elkészítést :) A hozzávalókból tésztát gyúrok és a hűtőben pihentetem legalább 1 órát. Gömböket formázok és a tenyeremmel elég vékonykára lapítom, minél vékonyabb annál ropogósabb lesz.

Előmelegítem a sütőt 180 fokra. Sütőpapírral bélelt tepsire teszem a kis köröket és arany sárgára sütöm kb 20 perc alatt, de érdemes rájuk nézni viszonylag gyakran nehogy oda kapjon!
Elég sok lesz belőle, a képen látható mennyiség nem az összes.... igen igen rájárt a család :D A sajtos sütik nálunk amúgy elég gyorsan párolognak, de nem gondoltam hogy rávetik magukat az egészséges verzióra is :D

13 megjegyzés:

Dia írta...

Valahogy Nekem a zabpelyhes az édes... Nem tudom miért!
Ha szereted a zabpelyhet, nézd meg nálam a muffint.

Livi írta...

Dia imádom a zabpelyhes muffint :)Megyek megnézem te hogy készíted. Hidd el annyira sok ebben is a sajt, hogy a zabpehely amúgy is elég jellegtelen ízvilága kb megsemmisül, de naaagyon finoman omlós :)

ekszerlada írta...

Jaj na ilyenekre lenne szükségem.Állandóan ehetnékem van amikor főznöm kell,és kicsit elkezdtem hízni.Muszály leadnom és pont ez a bajom,amiket leírtál.Írtó nehéz diétázni,de ezt kipróbálom,hátha segít.Este,amikor nyugi van,imádok nassolni.Hátha erre rákapok,és akkor nem kell félnem talán a kilóktól???:)De szép is lenne!Úgy gondolom,ez így,ahogy leírtad,isteni lehet!:)
Hihihi!lehet holnap el is készítem:))
Ínnnnnye de jól jöttél me nekem!:)

Niki írta...

Most éppen nasizni támadt kedvem,és azt hiszem náld maradok...Kérek szépen ebből az egészséges valamiből...keksz...finomság...áhh édesmindegy csak kaja legyen;oPPP

Livi írta...

:D Jaj nagyon örülök, hogy jól jöttem :D Azért csak óvatosan, sajnos ezekből is mértéket kell tartani :( De persze mindenképp sokkal sokkal jobb ha ezt nasizzuk, mint a krékereket :)

Niki szívesen adok, gyere még van :)

Bianka írta...

Jó, ötlet ki fogom próbálni

Ami írta...

Hasonlót szoktam én is készíteni, egészséges és finom :).
Nagyon kis guszták lettek :)

jókaja írta...

Amiben zabpehely van, csak jó lehet, ha még sós és sajtos is, hát szuper :-)
Hasonlót én is csináltam, de abban nem sajt van, viszont rengeteg mag.
Sós reform puszedli néven tettem fel, bár odahaza csak madáreleségnek hívjuk :-)

Andi írta...

Én jobban szeretem a sós rágcsákat, mint az édes dolgokat....
Zabpehely helyett, majd kitalálok valamit. Viszem a receptet!

Annie írta...

Teljesen igazad van. A zabpehely csodálatos, most jöttem az Aldiból, ahol tényleg 149 Ft, és pont valami sós verziót akartam, úgyhogy nálunk ez lesz, és kész! Amint olvasom, ez megint csak egy majdnem olyan egyszerű recept, mintha "lekapnád" a polcról.

Livi írta...

Ami köszi :) Már el is fogyott :D
Jókaja, megyek megnézem a reform puszedlit!
Andi biztos tudod helyettesíteni a zabpelyhet :)
Annie nagyon örülök! Ugye aldi a zabpehely király :D Valóban nagyon egyszerű kis keksz, kb polcról levevős :)

Névtelen írta...

"zabpehely amúgy is elég jellegtelen ízvilága"
Pörköljétek meg aranybarnára teflon tepsiben, zsiradék nélkül. Felhasználás előtt. Akár édes, akár sós a végeredmény. csodát tesz vele....

Névtelen írta...

Ha a búzát kiiktatod az etrendedbol meglátás látványosan karcsús leszel.